Podul de Poveste – aproape gata de povestit

165

Fostă elevă a Liceului de Arte Plastice din Timișoara, Livia Mateiaș a inițiat o „misiune” la podul din Parcul Uzinei. Împreună cu alte „personaje de basm” (aka voluntarii) au terminat de vopsit în vesele culori barele din metal și balustrada podului, pe care le-au curățat mai întâi de rugină. În viitorul apropiat balustrada va fi îmbrăcată cu hăinuțe multicolore confecționate cu croșeta de băieți și fete, mămici și tătici, bunici și bunicuțe.Livia a început prima etapă a proiectului „Podul de Poveste”, finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități (un program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Timișoara), pe data de 3 septembrie a.c. și a finalizat-o pe 8 septembrie. În cinci după-amieze, mai mulți „soldăței” au făcut o treabă minunată cu ajutorul pensulelor și cutiilor de vopsea oferite gratuit de „Lidl” România, finanțatorul programului. Cu entuziasm, în zilele lucrătoare artiști și neartiști din Timișoara, de orice
vârstă sau etnie, au muncit cot la cot, pentru a înveseli un pod trist și uitat. În după-amiaza de duminică, participanții la proiect s-au bucurat de un program special dedicat mișcării de voie în aer liber, desenului liber, menit să ajute la autocunoaștere, și muzicii,
în mod special celei interpretate la ukulele de Lia Burg.

Pentru mine vopsitul, în sens mai larg pictatul, este o parte din sufletul meu. Mai ales când sunt la iarbă verde, lângă o apă curgătoare. Sunt trei elemente ce, dintr-o lovitură, îmi umplu sufletul de bucurie și de sentimentul de libertate. Iar încercarea de a
croșeta a fost ceva cu totul nou. Pentru copii, să vopsească podul a fost o joacă, dar pentru estetica orașului nostru este un imens pas înainte.

Până la începutul următoarei etape, în Parcul Uzinei se vor desfășura diferite activități, ateliere de croșetat, dar nu numai! Mai multe detalii sunt oferite de pagina deFacebook „Croșetăm povesti și poduri”, coordonată de Livia Mateiaș.

În a doua etapă, în luna octombrie, „se va continua cu vopsitul scărilor și îmbrăcatul podului cu hăinuțele lucrate la fața locului cu croșeta, pentru ca atunci când stăm și privim apusul de pe pod, să nu ne fie frig când atingem balustrada rece”, explică inițiatoarea proiectului.

Un sfert din pod va fi îmbrăcat cu asemenea hăinuțe. În total sunt 600 de bare, iar 200 dintre ele vor fi împodobite. O altă idee ar fi să se confecționeze jucării tricotate care să fie agățate în câteva locuri pe pod.

Artista din domeniul vizualului, Lidia Mateiaș, apelează la noi, locuitorii orașului, să păstrăm și să admirăm munca voluntarilor, pentru ca Timișoara să fie „mai veselă, mai frumoasă și, cel mai important, mai unită!”

Nicole Ștefan
Foto: Nicole Ștefan

LĂSAȚI UN MESAJ