Pieţarii, taxaţi pentru mizerie. Primăria a modificat regulile de comerţ în pieţe

111

Comercianţii din pieţele agroalimentare din Timişoara au de acum mai multe responsabilităţi. Regulamentul de funcţionare a pieţelor din oraş a fost modificat de Consiliul Local, iar acum cei care vând marfă, dar nu respectă noile reguli, vor fi amendaţi de Poliţia Locală.

Potrivit noului regulament, pieţarii au obligaţia de a face curăţenie şi dezinfecţie, nu pot folosi alte tarabe decât cele existente în piaţă, nu mai pot arunca la întâmplare ambalaje sau resturi vegetale şi nu au voie nici să folosească umbrele murdare.

Încălcarea acestor norme atrage sanţiuni de la 400 la 1.000 de lei.

Iată lista completă a modificărilor aduse Regulamentului de funcţionare a pieţelor:

 1. a) Neasigurarea curăţeniei şi dezinfecţiei la locul de precolectare a deşeurilor provenite din activitatea pieţei.
 2. b) Neasigurarea curăţeniei pe culoarele şi încăperile cu acces public din pieţe pe toată perioada programului de funcţionare.
 3. c) Neînlocuirea pubelelor, coşurilor de gunoi deteriorate din incinta pieţelor şi neigienizarea acestora.
 4. d) Comercializarea fără drept a cărnii şi preparatelor din carne, fără respectarea legislaţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în vigoare.
 5. e) Comercializarea laptelui, produselor lactate, a cărnii şi preparatelor din carne în condiții improprii, în afara vitrinelor frigorifice.
 6. f) Neafişarea la loc vizibil a unei copii a Atestatului de producător.
 7. g) Neprezentarea documentelor care să ateste calitatea de producător sau comerciant, respectiv a documentelor de proveninţă a mărfurilor, la solicitarea organelor de control.
 8. h) Folosirea altui mobilier destinat comercializării produselor decât cel pus la dispoziţie de administraţia pieţei.
 9. i) Modificarea suprafeţelor meselor destinate comercializării produselor, folosind sisteme improvizate, lăzi, paleţi.
 10. j) Comercializarea, depozitarea produselor agroalimentare sau a mărfurilor de orice fel pe căile de acces şi culoarele pietonale.
 11. k) Depozitarea în perimetrul locului de vânzare a ambalajelor.
 12. l) Abandonul de deşeuri vegetale sau ambalaje în incinta sau perimetrul pieţei agroalimentare la finalizarea programului de funcționare.
 13. m) Comercializarea murăturilor, a plantelor pentru ceai, a siropurilor din plante sau fructe, a preparatelor din fructe şi legume fără a deţine avizele prevăzute de legislaţia în vigoare.
 14. n) Ocuparea cu mărfuri a unei suprafeţe mai mari decât cea aprobată de administraţia pieţelor.
 15. o) Folosirea de umbrele şi pavilioane murdare sau improvizaţii inestetice.
 16. p) Dormitul în incinta pieţelor agroalimentare sau în parcările şi platourile adiacente acestora.
 17. q) Depozitarea mărfurilor de orice fel, a ambalajelor sau alte obiecte pe mese, în perimetrul locurilor de vânzare aflate în incinta pieţei, după terminarea programului sau înainte de începerea acestuia.
 18. r) Ocuparea unui loc de vânzare în pieţele agroalimentare fără drept sau fără cerere aprobată, respectiv înainte de expirarea interdicţiei aplicate cf. HCL186/2014, în cazul comercianţilor, producătorilor agricoli care au acumulat 3 puncte de penalizare.”

LĂSAȚI UN MESAJ