Piața Libertății a fost azi, locul de sărbătoare a Armatei Române! Foto – Video

357

În fiecare toamnă, spre final de octombrie, în ziua de 25 este deja intrată în conștiința comună ca momentul ce cinstește militarii români. De peste șapte decenii, populația civilă își aduce aminte de cei ce poartă uniformă și păzesc țara cu armă pregătită. Poate că ar trebui să ne aducem aminte de ei mult mai des, nu doar în această zi festivă.

Cu 74 de ani în urmă, Armata Română împreună cu Armata Roșie, cu care a ajuns aliată de nevoie, avansau pe frontul de vest împingând tot mai către centrul european forțele militare ale Germaniei și aliații acesteia. Este deja binecunoscut episodul, des pomenit al ultimei bătălii de la Carei. De fapt, era doar o primă parte a campaniei de vest după patru ani de război în care a fost implicată România. Iar ultima luptă nu a fost deloc (cum se amintește), ultima. A fost ultima de pe teritoriul țării în hotarele, așa cum a rezultat după actul Unirii din 1918. Dar timp de câțiva ani, o mare parte din teritoriul ardelean a schimbat stăpânire. După luptele de la Carei avea să se unească din nou cu restul țării.
Acest moment a rămas prin tradiție, dar și prin legi anume ca dată de sărbătorire a militarilor.

În Piața Libertății, azi, s-au adunat civili, militari, copii, bunici să asiste la parada militară. Mulți dintre ei aveau câte un steguleț tricolor în mână.

Colonelul Marcel Lică, șeful de stat major al Batalionului 18 împreună cu Cristian Franțescu subprefectul județului, au trecut în revistă militarii aliniați pentru onor.

Așa cum stă bine soldaților, nu au fost decât scurte alocuțiuni. Totul a început cu intonarea imnului de stat de către fanfara militară. Un sobor de trei preoți au săvârșit un scurt serviciu religios în amintirea celor ce au căzut în bătălii sau au dispărut definitiv în prinzonierate și gulaguri de pe tot cuprinsul lumii. La final, au fost transmise cele mai bune urări de bine întregii asistențe și un călduros „La mulți ani” militarilor, din partea mitopolitului Ioan Selejan.

Primarul urbei, Nicolae Robu, a pus în context istoric ziua de azi fără a uita de a pomeni acea vară a anului 1919, când și Banatul s-a alăturat contrucției statale a României Mari.

Colonelul Lică a citit mesajul Ministrului Apărării adresat militarilor de ziua lor. La fel și subprefectul Franțescu a dat citire mesajului trimis de Viorica Dancilă, cu acest prilej sărbătoresc. Au fost menționat faptul că România își îndeplinește deja, de câțiva ani, cu exactitate promisiunea de a finanța cu 2% din buget, nevoile armatei.

Traian Stancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, a lăsat mesajul scris pregătit din timp și a transmis un mesaj de suflet, în care a dorit ca mii de ani militarii să vegheze la această țară. De asemenea, a făcut o paralelă între sărbătoarea armatei și sărbătorile religioase ale Crăciunului și ale Paștelui, ce sunt la fel de legate de ființă națională.

Sigur că nicio sărbătoare unde sunt implicați soldați nu este împlinită fără defilarea de final. Este momentul mult așteptat de copii, dar și de cei mai în vârstă, ce au nostalgia anilor petrecuți în uniformă militară.

Scurtul, dar densul program s-a terminat cu vocea frumos timbrată a unei tinere interprete de muzică populară, ce a încântat asistența cu piese folclorice ce aveau și implicări patriotice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.