Piaţa internaţională: euro va scădea, dolarul va creşte

305

Analiștii economici se așteaptă ca noile decizii monetare din SUA și Europa privind dobânzile să deprecieze euro astfel încât dolarul să ajungă la paritate cu euro în următorul an. Petrolul va continua să se ieftinească, ceea ce înseamnă că vom avea și combustibili mai ieftini.

Marile bănci îi sfătuiesc pe speculatori să cumpere dolari. Dolarul puternic ar ajuta companiile care exportă în moneda americană. Însă cei mai mari exportatori români au ca ţintă ţări din UE şi mai ales din zona euro. Exporturile către SUA reprezintă doar 2% din total. Exporturi în dolari pot fi plasate şi pe pieţele din Asia, dar şi aici prezenţa companiilor din România este slabă. Exporturile României în afara UE sunt aproape de trei ori mai mici decât cele din interiorul Uniunii.

Odată cu aprecierea dolarului se vor scumpi produsele importate în dolari, cum ar fi smartphone-urile, tabletele, componentele PC şi alte electronice.

Ieftinirea petrolului din cauza dolarului nu înseamnă şi ieftinire în euro, ci, din contră, scumpire, având în vedere că moneda europeană tinde să se deprecieze. Scăderea actuală a cotaţiilor ţiţeiului, care are drept consecinţă ieftinirea combustibililor şi gazelor natural, are drept cauză nu dolarul, ci suprasaturarea pieţei.

Pentru că decizia de miercuri a băncii centrale americane, de a majora dobânda cheie de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%, a fost în ton cu aşteptările pieţelor, marile bănci, printre care Goldman şi RBS, s-au grăbit să-şi sfătuiască clienţii să cumpere dolari. Fed n-ar fi majorat dobânzile, riscând să oprească relansarea, dacă n-ar fi avut suficientă încredere în economie. În schimb, în zona euro, revenirea nu este atât de solidă şi BCE este angajată într-un program masiv de achiziţii de active pe care este dispusă să-l extindă, făcând astfel exact inversul a ceea ce face Fed. Diferenţele mari dintre politicile monetare din SUA şi Europa vor avea ca rezultat sigur, în teorie, aprecierea dolarului faţă de euro.

Însă teoria este una, iar realitatea, mai complexă, alta. La începutul lunii pieţele valutare au reacţionat puternic la o decizie a BCE care sugera că instituţia nu va aduce programul de achiziţii de active la nivelul aşteptat. Urmarea a fost că euro a înregistrat cea mai mare apreciere faţă de dolar de după 2009.

„Dolarul se va întări, în condiţiile în care este probabil ca Fed să majoreze dobânzile de două sau de trei ori anul viitor“, spune şi Russ Koesterich, analist la BlackRock.

Goldman Sachs estimează că dolarul se va aprecia cu 14% până la sfârşitul anului 2017. Citigroup se aşteaptă, de asemenea, ca dolarul să se aprecieze în 2016. Barclays, BNP Paribas şi Credit Suisse recomandă şi ele cumpărarea dolarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.