Piaţa imobiliară se află în scădere în toată ţara

296

Piaţa imobiliară se află într-un uşor declin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările de case şi terenuri sunt în scădere.

De vină ar fi, spun specialiştii, un număr de factori cumulaţi în aceeaşi perioadă de timp, cum ar fi creşterea ROBOR, situaţia politică incertă şi majorarea preţurilor. Excepţie face Bucureştiul, unde vânzările au crescut puţin, față de primele luni ale lui 2018.

“Avem construcţii gata de un an, încă nevândute. Se remarca şi la apartamente, şi la acest tip de duplex cu preţ foarte bun, dar nu avem persoane care să se intereseze”, explică un constructor din Iași.

Lucian Fanea, economist: ″În primul rând, este această incertitudine politică care s-a manifestat în România în ultimele luni, neaprobarea bugetului de stat pe anul 2019 cu o mare întârziere, programul “Prima Casă” a intrat în funcţiune abia în martie şi efectele se vor vedea în trimestrul 2 din 2019. Acest program era un motor important al pieţei imobiliare din România.”

În Cluj-Napoca nu doar apartamentele din blocurile vechi se vând mai greu, ci şi cele din ansamblurile rezidenţiale recent construite.

Emil Petrean, dezvoltator imobiliar: “S-au speriat oamenii şi de creşterea preţurilor.. Preţurile în acest an, în Cluj-Napoca, au fost mai mari decât oricând.”

De altfel, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, au scăzut vânzările în toate oraşele din ţară, mai puţin în Bucureşti, unde, faţă de primul trimestru din anul trecut, se înregistrează o uşoară creştere.

Şi în vestul ţării numărul tranzacţiilor la terenuri şi imobile a scăzut în primele luni ale lui 2019.

În Timişoara, preţurile la apartamentele vechi sunt mai mici, comparativ cu anii trecuţi. O cauză ar fi, spun agenţii imobiliari, faptul că noile ansambluri, cu facilităţi pentru clienţi, de la poziţie până la design şi finisaje, au câştigat teren.

sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ