Petre Daea: ”Străinii au ajuns să dețină jumătate din terenurile agricole. Trebuie să protejăm fermierul român”

315

Terenurile agricole din vestul ţării sunt tot mai căutate. Zeci de mii de cereri de vânzare se înregistrează la direcţiile agricole din Timiş sau Arad lunar. Informaţiile vin de la ministrul Agriculturii, Petre Daea, care s-a aflat astăzi într-o vizită la fermierii din Curtici, judeţul Arad.

„S-au accelerat vânzările şi cumpărările de teren. Piaţa funciară s-a agitat în câteva judeţe, în mod deosebit în judeţele din partea de vest a ţării, Timişul, Aradul, în partea de sud a ţării, zonele unde fertilitatea solului este mai ridicată. Evident, interesul este mai puternic aici. Câştigurile prin cultivarea terenurilor sunt mai mari şi piaţa capătă un anumit dinamism şi interesul este sporit. În ultima perioadă, am o statistică la mine, au ajuns câteva zeci de mii în anumite zone ale ţării. Am situaţia pentru partea de sud a ţării. Săptămânal sunt undeva la 2.000 de solicitări pentru un judeţ, ceea ce este foarte mult”, a declarat ministrul Agriculturii.

Daea susţine şi el, aşa cum a declarat Liviu Dragnea, că legea vânzărilor de terenuri trebuie să fie modificată în interesul fermierului român şi nu în interesul străinilor care au ajuns să deţină aproape jumătate din terenurile agricole din regiunea de vest.

„Evident că circulaţia terenurilor este liberă, dar restricţii trebuie să fie, astfel încât echilibrul acesta între interesul nostru şi al altora să-l ducem în favoarea fermierului român, a tânărului fermier, pentru că nu o să putem mâine să înlocuim fermierii români decât cu tineri fermieri români, dar nu poţi să fii fermier dacă nu ai pământ. (…) Balanţa trebuie să încline tot timpul, repet, tot timpul, spre interesul naţional, tot timpul spre fermierul român”, a adăugat ministrul agriculturii.

Potrivit oficialului, proiectul de modificare a legii vânzării terenurilor din extravilan va ajunge în curând în dezbatere publică. Apoi, social-democraţii vor merge cu proiectul în Parlament.

1 COMENTARIU

  1. In Europa nu e asa ,dar la noi circulatia terenurilor e libera pentru ca legiuitorii s-au lasat mituiti si au permis asta.Zicea Basescu ca nu fuge strainul cu terenul din Romania-HA HA HA-recunoasteti behaitul abjectului care a permis instrainarea Romaniei

LĂSAȚI UN MESAJ