Petiție online. O zi fără mașini în Timișoara?

73

Asociația Verde pentru Biciclete vrea să instaureze o zi în Timișoara, în care să nu se folosească… mașinile. După exemple din alte mari orașe europene, bicicliștii s-au gândit să propună o astfel de zi și în orașul de pe Bega. Cei de la Verde pentru Biciclete nu au cerut oprirea circulației rutiere în tot orașul, ci doar pe inelul 1 de circulație. Însă, s-au lovit de refuzuri din partea mai multor instituții. Singurul care a fost de acord a fost primarul Nicolae Robu.

„De săptămâni bune încercăm să organizăm și în Timișoara o zi fără mașini. Nu am zis nimic public până acum pentru că am sperat că nu mai trebuie să facem muncă de convingere când vine vorba de o astfel de inițiativă și că vom colabora armonios cu structurile statului. Am primit un singur mare da și multe: „așa ceva nu se poate”, „în Timișoara nu se poate așa ceva”, „e imposibil”, „2-3 ore mai merge, dar o zi întreagă?!?!”. Nu spune nimeni că e ușoară organizarea unei astfel de zile, dar echipa din spatele acestei inițiative este formată din persoane cu experiență în organizarea unor evenimente similare și din voluntari pasionați care știu ce-i așteaptă. Suntem pregătiți să facem absolut tot ce e omenește posibil ca Ziua fără Mașini să nu fie un motiv de înjurături pentru șoferi, ci o sărbătoare a orașului. Nu ne dăm bătuți, vrem ca 14 iulie 2019 să fie o zi fără mașini pentru Timișoara”, au anunțat reprezentanții Verde pentru Biciclete.

Lovindu-se de refuzuri, reprezentanții Verde pentru Biciclete au inițiat o petiție online.

„După ani de zile în care traficul auto din Timișoara a devenit tot mai aglomerat, un ONG din Timișoara s-a hotărât să organizeze, într-o zi de duminică, un eveniment care se întâmplă de zeci de ani în întreaga lume: Ziua Fără Mașini. Nici măcar nu vor să oprească traficul auto pe cine știe ce distanță este vorba de 3 km, în zona centrală, cu devierea traficului auto într-un mod cât se poate de civilizat. Problema este că li se pun bețe-n roate de către diverși șefi care trebuie să semneze autorizații și nu vor s-o facă pentru că: „Nu se poate face așa ceva în Timișoara, mai avem mult până când oamenii vor fi atât de educați, ca afară, să accepte un astfel de eveniment”. Nu ne-am născut în mașini, iar o zi pe an nu o să murim dacă mergem prin zona centrală a orașului pe jos, cu bicicletele, rolele etc. (mai ales că organizatorii promit tot felul de activități la care vom putea participa). Hai să nu lăsam niște șefi să decidă pentru noi, hai să arătăm că NOI vrem! Semnează și distribuie, nu mai avem mult timp la dispoziție!!!”, se arată în petiție.

Ziua fără mașini în Timișoara ar urma să fie 14 iulie.

Petiția o puteți găsi, aici!

LĂSAȚI UN MESAJ