Peste 370 milioane lei lipsă în învățământ. Promisiuni de achitare a doar 84 de milioane

182

În dimineața zilei de marți, 28 august, Coaliția Națională pentru Modernizarea României a purtat o serie de discuții pe problematici educaționale cu Prim-ministrul României, domnul Mihai Tudose.

În calitate de rector al celei mai mari universități din vestul țării, dar și de vicepreședinte al organizației, prof.dr. Marilen Pirtea a insistat pe necesitatea identificării unei soluții pentru ca instituțiile de învățământ să poată acoperi toate creșterile salariale acordate de Guvern sau câștigate în instanță.

,,Am fost preocupat în a convinge Guvernul să urgenteze eliminarea vidului legislativ privind scutirea cercetătorilor de impozit, pe modelul din IT. În plus, s-a convenit a se lucra pe oportunitatea promovării pe post versus scoaterea acestora la concurs.

Cea mai recentă problemă financiară a sistemului este cea a sporului de doctorat, majorat de la 150-200 lei… la 725 lei. Această creștere vine cu un efort financiar extrem de mare chiar și pentru universitățile stabile din punct de vedere economic, însă imposibil pentru multe alte universități. Anual, instituțiile de învățământ superior trebuie să plătească în plus 70 milioane lei. Din discuții, a reieșit că în acest moment nu sunt bani pentru acest segment de plăți, o eventuală soluție fiind amânată pentru sfârșitul anului. Astfel, universitățile performante vor trebui să bage mâna adânc în economii, din nou, pentru a acoperi majorările dictate de la centru și lăsate neacoperite. În același timp, multe instituții se vor afla în imposibilitatea de a se achita de aceste obligații, ceea ce va conduce la noi procese.

Pentru plata sentințelor judecătorești s-au identificat 84 de milioane de lei, tot pentru finalul anului, însă în așteptare mai sunt alte 217 milioane acordate oamenilor și neacoperite în acest moment. O altă situație care afectează universitățile și tinerii cercetători este cea a legislației care ar trebui să ofere scutiri de impozite pentru cercetători, pe modelul celor din IT. În momentul de față, există un vid legislativ ce nu permite aplicarea acestor prevederi. S-a căzut de acord ca situația să fie reglementată cât mai curând. Sperăm, astfel, să putem convinge mai ușor tinerii să rămână în universitățile noastre și să activeze în cercetare, motivarea lor financiară fiind principala problemă de care ne lovim. Un alt punct de discuții, care și-a putea găsi rezolvarea până la începutul anului universitar, este cel al oportunității separării conceptului de promovare pe post față de scoaterea posturilor la concurs. Ceea ce se întâmplă în momentul de față este o ipocrizie, creșterea în grad în cadrul universității trebuind să se facă doar prin susținerea unui concurs pe un loc vacant, nu prin promovare pe post. Acest fapt conduce de multe ori la birocrație și consum inutil de resurse, dat fiind ca în 95% din cazuri avem un candidat pe post și acela din interiorul instituției. Promovarea ar da șansa tinerilor care au demonstrat că performează de a urca în carieră, iar universităților, șansa de a atrage prin concurs din exteriorul lor alți doritori de carieră universitară.”, a spus Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.