Peste 30 de tone de deşeuri şi nisip au fost spălate de ploaia torenţială la Timișoara!

638

Peste 30 de tone de deşeuri şi nisip au fost spălate de ploaia torenţială de duminică seara, 26 iunie, din canalizarea oraşului Timișoara, ajungând la staţia de epurare Stan Vidrighin din Timişoara.
La staţie au fost înregistrate, de asemenea, debite record de apă uzată.

În numai 10 minute, între orele 18:35 şi 18:45, staţia a fost „luată cu asalt” de cantităţi impresionante de apă uzată, din canalizarea oraşului.
Pompele au funcţionat la un debit de 24.300 de litri pe secundă, adică 87,5 milioane de litri pe oră, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult decât în mod obişnuit şi de două ori mai mult decât debitul Begăi.

În mai multe rânduri, angajaţii staţiei au intervenit, eliberând grătarele de deşeurile voluminoase provenite din canalizare.
Tehnologia automatizată a staţiei nu este proiectată pentru deşeuri al căror loc nu este în canalizarea oraşului.
Canalizarea Timişoarei, în lungime de peste 560 km, funcţionează gravitaţional şi colectează apele reziduale şi cele din precipitaţii, transportându-le către staţia de epurare a apei uzate.
În cazul averselor puternice, capacităţile de preluare proiectate pot fi depăşite, pentru scurt timp. Reţeaua se poate bloca, însă, şi din cauza deşeurilor voluminoase aruncate la canal.

Staţia de epurare a Timişoarei, o investiţie de 35 de milioane de Euro, pusă în funcţiune în anul 2011, a funcţionat normal de fiecare dată când s-au înregistrat fenomene meteo excepţionale de acest fel.

Deşeurile aruncate în canalizare şi ajunse în staţia de epurare îngreunează însă procesul tehnologic şi pun în pericol utilaje scumpe.
Aquatim face apel la toţi cetăţenii Timişoarei să nu arunce în reţeaua de canalizare a oraşului obiecte sau substanţe care duc la înfundarea acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ