Pentru patru zile, Timișoara va fi Capitala Culturală Maghiară! Video

267

Începând de azi și până duminică noaptea, Timișoara reînoadă o tradiție de acum șapte secole. Atunci a fost pentru câțiva ani capitala regatului maghiar. Acum este, din nou, capitală, dar de data asta a culturii maghiare.

Timp de un sfârșit de săptămână prelungit, la noi în oraș se vor desfășura Zilele Culturii Maghiare. Încurajați de succesul avut cu cele două ediții precedente, membrii Asociației Culturale Bastion au hotărât să continue și dacă se poate, să perpetueze isprava din anii trecuți când aici au răsunat de la salve de puști medievale până la acorduri rock ori de operetă, cam tot ce poate fi interesant din obiceiurile și tradițiile maghiarilor. Sigur că un loc aparte din salba de manifestări l-a avut și o întreagă parcare rezevată gusturilor și aromelor slobozite în aer de ceaunele încinse și de sticlele de vin, ori de diverse tării din fructe.

O parte din organizatori, în frunte cu consulul onorific al Ungariei în Timișoara, Excelența Sa Tamás Péter și colaboratorii săi Rita Metz și Kasa Zsolt ne promit pentru acest an că totul va fi și mai bine și mai interesant. Adică la superlativ.
Evenimentul ce deja a căpătat o anvergură regională prin invitații săi din Ungaria și Serbia, dar și din Ardeal, are ca scop principal promovarea culturii maghiare și totodată promovarea multiculturalității din orașul nostru.

Timişoara este recunoscută ca un oraş unde etniile trăiesc în strânsă comuniune şi îşi respectă reciproc tradițiile culturale. Se dorește o și mai bună cunoaștere a acestei moșteniri, atât de concetățenii din oraș, dar și de turiștii tot mai numeroși ce vin aici în vizită. Seria de trei ani de evenimente se dorește să fie o mare repetiție generală pentru anul când întregul oraș va fi capitală culturală a Europei.

Zilele Culturale Maghiare se vor desfășura pe amplasmentele cunoscute de anul trecut. Adică În Piața Operei (Victoriei), strada pietonală Mărășesti, parcare de la Modex și parcul de lângă Muzeul Banatului.

În aceste zile vor fi concerte de muzică de jazz, rock cu veteranii maghiari ai genului, muzică ușoară, spectacole de teatru, dansuri populare. Alături de gastronomie pe toate gusturile, vor fi la discreție mai multe sortimente de bere artizanală, atât din țara vecină cât și din zonele secuiești. Târgul meșteșugarilor va aduce doar calitate și autentic. Se încearcă stoparea fenomenului de kitsch, ce din păcate, invadează alte manifestări. Copiii se vor distra la ateliere specifice lor, dar și urmărind paradele militarilor în costume de epocă.

Evident surprizele vor fi mult mai multe. Cine are timp și dorește să petreacă poate alege din programul de aici: http://2018.zilelemaghiaretm.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ