Pensii speciale de 9 miliarde lei, în 2020! Platforma care dezvăluie cheltuielile statului

261
Pensiile speciale plătite de stat pentru foştii angajaţi ai MAI şi MApN pot fi aflate folosind aplicaţia openbuget.ro, pe care a lansat luni. Este anunțil făcut  de economistul USR Claudiu Năsui.
„Azi lansăm Open Budget 2020. Open Budget este platforma de transparenţă bugetară pe care am dezvoltat-o care ne arată cum se cheltuie banii noştri. (…) Cum se foloseşte Open Budget? Să luăm un exemplu. Dacă vrem să vedem cât va cheltui, conform bugetului, statul român în 2020 cu pensiile speciale ale poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor, selectăm Ministerul Afacerilor Interne din lista de instituţii. După care selectăm destinaţia Asigurări şi asistenţă socială (pensiile speciale de acolo se plătesc) şi vedem că suma totală pentru anul 2020 va fi de 4.2 miliarde de lei. În final vreau doar să vă mai spun că Open Budget nu a fost finanţat, nu este finanţat şi nu va fi vreodată finanţat din fonduri publice. A fost făcut prin munca voluntară a unor oameni dedicaţi cărora le mai mulţumesc încă o dată şi pe această cale”.
În 2020, pensiile militarilor însumează 3,8 miliarde de lei. Astfel, pensiile militarilor şi ale foştilor angajaţi ai Ministerului de Interne totalizează 8 miliarde de lei. Acestora li se adaugă peste 1 miliard de lei, pensiile speciale ale celor aproximativ 9.300 de privilegiaţi, foşti parlamentari, magistraţi, grefieri şi personal auxiliar din instanţe şi parchete, foşti piloţi ai Aviaţiei Civile, foşti diplomaţi şi foşti angajaţi ai Curţii de Conturi.

LĂSAȚI UN MESAJ