Pensie de 19.000 lei pe lună. Cine ia această sumă pe lună

77

Magistrații câștigă peste 4000 de pensii speciale, adică mai bine de jumătate. Concret, Casa Naţională de Pensii a precizat, pentru Mediafax, că pentru luna iunie 2020 există în plată 9.527 de pensii de serviciu.

4.094 sunt ale magistraţilor, şi ei vizaţi de proiectul de lege privind impozitarea pensiilor. Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor spune că magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la cerere.

Aceștia pot să primească la împlinirea vârstei de 60 de ani, o pensie de serviciu în valoare de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar (după caz) şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

De remarcat că magistraţii se pot pensiona mai devreme de împlinirea vârstei de 60 de ani dacă au vechime de cel puţin 25 de ani numai pe acea funcţie Pentru anul 2020, cota datorată este de 25% conform Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, aşa cum se aplică pentru fiecare angajat.

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice spune că judecătorii ICCJ şi din instanţe, dar şi procurorii DNA, DIICOT şi poliţiştii judiciari primesc sport de risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25% şi spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar sau la indemnizaţia lunară de încadrare. Li se mai acordă şi un spor de 15% pentru condiţii grele de muncă.

De altfel, Casa de Pensii a precizat, într-un răspuns pentru sursa anterior citată, că cea mai mare pensie de serviciu a unui magistrat este în valoare de 78.634 lei (brut).

sursa – fanatik.ro

LĂSAȚI UN MESAJ