Pelerinaj la Mănăstirea Prislop. Se împlinesc 29 de ani de la moartea Părintelui Arsenie Boca

1288

Mii de pelerini sunt așteptați miercuri la Mănăstirea Prislop, unde vor fi comemorați 29 de ani de la trecerea la cele sfinte a Părintelui Arsenie Boca.

Dimineață, la mănăstire va avea loc o slujbă specială oficiată de mai mulți ierarhi, după care va avea loc slujba de parastas la mormântul Părintelui Arsenie Boca.

Demersuri pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca

O Comisie a Mitropoliei Ardealului condusă de Înaltpresfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de alți doi ierarhi: Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei adună principalele dovezi ale sfințeniei Părintelui Arsenie Boca care este considerat de mulți ortodocși, fie că e sau nu canonizat, un sfânt al zilelor noastre.

Canonizarea unui sfânt cuprinde mai multe etape. După ce Comisia teologică mitropolitană specială care cercetează viața și activitatea părintelui Arsenie Boca va finaliza cercetarea, concluziile vor fi prezentate mai marilor bisericii care iau decizia.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică “Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie.

A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România.
Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii gulagului comunist. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 km de Bucureşti.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. La mormântul părintelui Arsenie se perindă zilnic sute de pelerini.

sursa – hunedoaralibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.