Pe bune despre fake news

186

Marian Voicu a publicat, în ultimii doi ani, două carți cu mize foarte mari. Mai întâi, un volum despre tezaurului României de la Moscova. Apoi, foarte recent, de fapt, un volum cu o tematică extrem de actuală și de dificilă în fond —, o carte despre fake news, manipulare, propagandă, populism. Volumul din urmă se numește Matrioșca mincinoșilor și, la fel ca și primul, a apărut în colecție de „Istorie” de la editura Humanitas.

Fake news au devenit motorul unei noi realităţi, expresia unei noi epoci cea a postadevărului. Campaniile de fake news sunt gândite pentru a semăna neîncredere şi confuzie, pentru a adânci faliile socio-culturale folosind tensiunile etnice, rasiale şi religioase. Studiile ştiinţifice demonstrează că expunerea la fake news, dezinformare sau teorii ale conspiraţiei duce la alterarea percepţiei şi luarea unor decizii în consecinţă. Dieta informaţională zilnică este din ce în ce mai dificilă ce e adevărat şi ce e fals în jur? Cine e arbitrul adevărului? Fiecare poate crede ce vrea, îşi poate construi realitatea pe care o doreşte, din informaţiile pe care le selectează. Suntem alimentaţi cu fake news care ne sunt livrate de motoare informaţionale uriaşe. Reţelele sociale au devenit reţele ale radicalizării sociale, iar știrile fake se răspândesc asemenea unei bacterii sau unui virus, infestând corpul social sănătos.” acesta sunt, în linii generale, coordonatele orizontului tematic pe care îl survolează studiul recentissim al lui Marian Voicu.

Matrioșca mincinoșilor este asumând un nivel teoretic minimal, dar dens și compact, și acoperind un eventai foarte larg de exemple din istoria contemporană din întrega lume un document care, în cuvintele lui Oliver Jens Schmitt, cel care dă una dintre recomandări cărții în discuție, vine într-un moment potrivit”. Interpretarea impresionează mai ales prin anvergura analizei și prin spirit civic cel mai bun antidot împotriva forțelor iliberale”, continuă istoricul O.J. Schmitt.

Teritoriile pe care le are Marian Voicu în vedere ca studii de caz în privința maladiilor societale induse de practicile teribil de eficiente ale instalațiilor răului”, care includ fake news, propagandă, manipulare ș.a.m.d. sunt dintre cele mai diverse: Rusia și ceva URSS, Ucraina, dar și România, Uniunea Europeană și Marea Britanie, Franța, SUA, Germania, dar și Republica Moldova. În toate acestea este vorba despre virușii care au infestat un corp sănătos”.

Pe de altă parte, volumul de față are o (amplă și impresionant de bine documentată) dimensiune descriptivă, dar și una proiectivă. Mai întâi, Matrioșca mincinoșilor este cartea unui diagnostic complex cu privire la maladii complexe Estul, Rusia în mod special, prin practici kgb-ist-sovietice aduse la zi, upgradate și updatate, topește raționalitatea și ordinea societăților din Vest care au înflorit din democrații liberale sau pe a acelora care au ca orizont aspirațional lumea vestică. Apoi, cartea lui Marian Voicu explică, în detaliu, cum a fost posibil așa ceva, ce anume dă funcționalitate și eficiență acestor instalații ale răului. Nu în ultimul rând există, în ultima parte a cărții, și o discuție despre ce este de făcut față cu o asemenea lume care avansează îngrijorător de repede în mințile oamenilor este o discuție deschisă, la care suntem invitați să luăm parte activă, fiindcă problemele despre care este vorba în acest volum sunt deja ale noastre, ne privesc în cel mai înalt grad.

Una peste alta: o carte foarte necesară și extrem de interesantă.

Cristian Pătrășconiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.