15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Parcul cochet, uitat de autorități

Unul dintre cele mai frumoase și cochete parcuri din Timișoara a fost uitat de autorități. Parcul Plevnei, sau Gheorghe Doja cum mai este cunoscut de timișoreni, a rămas la urmă în lista de priorități a administrației orașului. Deși parcul este situat foarte aproape de centrul orașului, în Piața Plevnei, în cartierul istoric Elisabethin, și este vizitat de sute de turiști, investițiile au întârziat aici. Pe toate laturile parcului gunoaiele sunt la ele acasă. Există niște spații îngrădite aici care au devenit rampe clandestine de deșeuri. Localnicii spun că situația este neschimbată de luni bune și că niciun angajat de la firma de salubritate nu s-a chinuit să adune gunoaiele.

Pe un copac din parc a fost înfiptă o tăbliță pe care scrie: ”Strict interzis aruncarrea sau abandonarea deșeurilor de orice fel pe domeniul public”. Și exact la baza copacului este o adevăată rampă de gunoi. Gardurile parcului au văzut și ele zile mai bune. Vopseaua este decojită, nu a mai fost înlcuită de ani buni, iar balustradele din metal sunt desprinse în multe locuri, ceea ce ar putea fi un pericol pentru copiii care se joacă aici.

Parcul Plevnei, cunoscut şi sub denumirea de Parcul Gheorghe Doja, este considerat unul dintre cele mai cochete parcuri din Timişoara. Acesta se află într-un loc încărcat de istorie – în perioada Imperiului Habsburgic, iar zona în care este amplasat era considerată ca fiind unul din cele mai selecte cartiere din oraş datorită clădirilor impozante din jurul acestuia. Pe locul unde, astăzi, se află parcul, în secolul XIX era doar o câmpie virană din afara zidurilor cetăţii Timişoarei. Această câmpie purta numele de Esplanadă, unde era interzis să se construiască până în anul 1892 când s-a renunţat la caracterul de fortificaţie militară a cetăţii. Pe această esplanadă ia naştere cartierul Elisabetin, numit alternativ, în buna tradiţie multiculturală şi multilingvistică timişoreană, Elisabethstadt în germană şi Erzsébetváros în maghiară. Primeşte numele în onoarea Împărătesei Elisabeta („Sissi”), soţia împăratului Franz Iosef I, în anul 1896. Înaintea anului 1903, spaţiul era folosit ca depozit de lemne iar apoi a funcţionat ca piaţă de animale. Mai era denumită şi „Piaţa de Porci“, cu nelipsitele denumiri în germană – Viehmarkt – şi în maghiară – Disznóvásár tér. După anul 1903 se parcelează terenul Pieţei de porci şi se amplasează un scuar care primeşte denumirea de Parcul Gheorghe Doja, în amintirea martirului care se presupune că ar fi murit nu departe de acest parc. În interiorul parcului se poate admira statuia de bronz a lui Gheorghe Doja, realizată în 1957, care aminteşte de eroul care a condus răscoala ţărănească din 1514.

Alte subiecte :

Căutăm jandarmi juniori pentru o zi

Vrei să te joci cu cei mai fideli parteneri, cățelușii Jandarmeriei? Ți-ar plăcea să pornești sirenele mașinilor de intervenție? Ziua Jandarmeriei...

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Citește și :