22.2 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Paradoxal, inaugurat dar nefuncțional, o noua inaugurare ca la romani

Deși trebuia redeschis la 1 februarie, funcționarea Centrului de Permanenţă pentru servicii medicale de la Anina a rămas doar în fază de inițiativă din lipsa banilor.
„Cauzele se pare că sunt de ordin central. Noi, pe plan local, toţi ne-am făcut datoria. Am înţeles că fila aceea de buget care trebuia să vină de la Ministerul Sănătăţii nu a ajuns la Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin, pentru a o livra la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În momentul în care măreşti punctul de patru ori, adică preţul la serviciile pe care le prestăm noi, trebuia să se asigure că au şi banii pentru aşa ceva. Mărindu-se de patru ori şi având un buget pe un an, e clar că dacă împarţi la patru, rămân bani pentru doar un trimestru. Acum va trebui ca ministerul să găsească o suplimentare la buget, pentru că, altfel, nu văd bine toată situaţia. În plus, s-au deschis asemenea centre, ca ciupercile. În Timişoara, de exemplu, sunt peste 40 de astfel de centre, trei dintre ele pe aceeaşi stradă. Ori aşa nu se mai poate continua”, a declarat coordonatorul Centrului medical de permanenţă Anina, medicul Gheorghe Jenar.
Jenar mai spune că, deși medicii și-ar fi început activitatea la acest centru de permanență, nu există un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, ceea ce face imposibilă funcționarea lui pentru că nu există temei legal.
„Pe plan local, absolut toţi cei implicaţi şi-au făcut datoria din plin, începând cu primarul din Anina, Gheorghe Românu, prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, actele fiind trimise imediat la Bucureşti, şi continuând cu Direcţia de Sănătate Publică şi Casa de Asigurări de Sănătate care are toate contractele pregătite. Ca să fiu mai clar, în momentul în care noi ne-am înfiinţat, trebuie să fie un contract de prestări servicii între noi şi CJAS, iar acest contract nu există. Medicii şi-ar fi început activitatea, cu speranţa că banii vor veni, însă, fără aceste contracte nu avem temeiul legal”, precizează medicul Gheorghe Jenar.
Purtătorul de cuvânt al CJAS Caraș-Severin, Flavius Rotariu, spune la rândul său că Ministerul Sănătății nu a alocat fonduri pentru ca acest centru de permanență să poată funcționa, situație în care se află și alte două centre din județ.
„În momentul de faţă, atât centrul de permanenţă de la Anina, cât şi celelalte două proaspăt înfiinţate, la Caransebeş şi Iablaniţa, nu funcţionează. Motivul pentru situaţia în care ne aflăm este faptul că de la Ministerul Sănătăţii încă nu au fost alocate fondurile pentru ca acestea să poată fi funcţionale. Prin urmare, nici medicii nu pot lucra pro bono, deoarece, nu există cadrul legal care să permită asta. Dumnealor sunt în contract cu noi pe alte cabinete”, a afirmat Flavius Rotariu.
Fostul Centru de permanenţă din Anina a fost închis în vara anului 2017, tot din cauza lipsei banilor. Spitalul Orăşenesc Anina a fost închis în anul 2011.

sursa foto: banatfm

Alte subiecte :

Lucrări la rețelele Aquatim

Luni, 1 aprilie, între orele 8-18, la intersecția străzii Mureș cu Calea Martirilor se va executa o conectare de conducte. Lucrările...

Nica și cu Tabără, dați afară, practic, din PNL Timiș, au ajuns la mâna lui Fritz!

Conducerea PNL la nivel central a decis să-i îndepărteze pe șefii filialelor Timișoara și Timiș, Cosmin Tabără și Alin Nica, care au fost împotriva...

Citește și :