Paradox pe piaţa imobiliară din Timişoara: vechiul, mai scump ca noul

349

Piaţa imobiliară din Timişoara se confruntă cu o situaţie cel puţin ciudată, spun specialiştii. Preţurile cerute de proprietari pe locuinţele vechi sunt mai mari decât tarifele practicate pentru tranzacţionarea celor noi.

O analiză comparativă realizată de Imobiliare.ro pe cele două segmente de piață arată că această anomalie, chiar dacă nu în aceeași măsură peste tot, se menține în majoritatea orașelor mari din ţară și este mai accentuată în orașele secundare.

Dacă la Cluj-Napoca sau la Bucureşti preţul cerut pe metru pătrat util al unei locuinţe vechi este şi cu 100 de euro mai mare decât pentru cele noi, la Timişoara discrepanţa nu este atât de mare, deşi există.

În orașul de pe Bega prețurile practicate pe cele două segmente de piață sunt foarte apropiate: 1.024 de euro pe metru pătrat util pe vechi și, respectiv, 1.014 euro pe metru pătrat pe nou. Totuși, zona centrală este singura în care apartamentele noi sunt mai scumpe decât cele vechi, ajungând la o medie de 1.250 de euro pe metru pătrat, față de 1.119 euro pe metru pătrat.

„Aceste aspecte țin în mare măsură de structura ofertei de pe piață. O primă explicație este că, dat fiind faptul că au fost primele construite, blocurile vechi beneficiază, de regulă, de un amplasament mai bun, chiar în interiorul aceluiași cartier – sunt situate stradal, au acces mai facil la mijloacele de transport în comun, obiective culturale (în cazul zonelor centrale), magazine, școli etc. Construcția de blocuri noi, pe de altă parte, este foarte limitată de disponibilitatea loturilor pentru construcții, astfel că terenurile achiziționate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a rămas în urma dezvoltărilor rezidențiale tradiționale și a putut fi achiziționat la un preț acceptabil. Nu în ultimul rând, oferta actuală din piață pe segmentul nou este reprezentată în bună măsură de apartamente construite în perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum și mai puțin pe un concept, iar stocul de apartamente s-a acumulat în criză. Cu alte cuvinte, prețul apartamentelor vechi este într-adevăr apropiat de cel pentru locuințele noi, uneori chiar mai mare, însă, conform Imobiliare.ro, acest aspect va fi corectat de noua generație de locuințe noi ce va avea un concept bazat pe nevoile cumpărătorilor. În bună măsură, proiectele noi vor beneficia de un amplasament bun, datorat ieftinirii terenurilor în criză și revalorizării unor loturi cu un amplasament foarte bun și acces facil la punctele de interes pentru cumpărători”, transmite imobiliare.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.