7.2 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Orwell & Nikita

1984. În ziua de 24 ianuarie, Apple lansa primul computer Macintosh. Spotul publicitar a fost transmis ințial de zece posturi de televiziune locale în ziua de 31 decembrie 1983. CBS transmitea spotul la nivel național într-una din pauzele celei de a optsprezecea finale a campionatului the fotbal american – Super Bowl XVIII.

Regizorul nu era altul decât astăzi celebrul Sir Ridley Scott (The Duelists, Alien, Blade Runner, Gladiator, Thelma & Louise etc.) Titlul spotului era 1984 și trimitea la titlul celebrului roman al lui George Orwell. Mesajul – dictatura IBM înceta. Pentru rolul celei ce urma să arunce barosul care să spargă zidul monopolului, Scott a avut puzderie de candidate, dar niciuna nu a fost capabilă să arunce barosul la o distanță potrivită. Până la urmă, cineva i-a recomandat-o pe discobola britanică Anya Major. Atleta a făcut o treabă formidabilă. Finalul spotului sună astfel: “On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like ‘1984’.” (AICI).

Iată (AICI) un moment istoric – Steve Jobs prezentând primul Macintosh. The rest is history.

1985. În ziua de 4 octombrie, este lansat discul lui Elton John Ice on Fire. Piesa principală este Nikita, scrisă de Elton John și Bernie Taupin. O melodie de dragoste. O dragoste imposbilă – un britanic sosit la Zidul Berlinului într-un Bentley decapotabil, roșu, nu poate intra în oraș, așa că rapidul coup de foudre pentru grănicereasa est-germană Nikita nu duce la nimic, decât la o melodie tandră, plină de tristețe delicată și umor amar.

Ken Russell l-a convins pe Elton John să realizeze un video. Pentru rolul grăniceresei este aleasă aceeași Anya Major, care de data aceasta nu mai aruncă un baros care să spargă vreun zid, ci niște priviri-laser dintr-o splendidă pereche de ochi verzi – ice on fire! Vocea din fundal este a lui George Michael, iar chitara – a lui Nik Kershaw. Britanicul îndrăgostit se resemnează imaginându-și în câteva secvențe cum ar fi putut arăta viața alături de Nikita. (pentru video și text integral apăsați „watch on you tube”).

Pentru unul ca mine, scăpat din lagărul socialist cu mai puțin de trei luni în urmă, acel „…is it cold/In your little corner of the world?” avea semnificații profunde, chiar dacă nu unele de dragoste…

În 2012, Elton John, Bernie Taupin și casa producătoare, Big Pig Music, aveau să fie acuzați de plagiat de către Guy Hobbs, fotograf și compozitor sud-african. Hobbs a pretins că în 1982 scrise un cântec intitulat Natasha, pentru care obținuse copyright-ul în 1983. Ar fi trimis cântecul celor de la Big Pig Music, dar nu a primit niciodată vreun semn de la ei. Sud-africanul ar fi descoperit similitudini între textul cântecului său – dragostea imposibilă pentru rusoaica Natașa, ospătară pe o navă de croazieră – și textul cântecului celor doi. În ziua de 31 octombrie 2012, un judecător federal american dădea câștig de cauză tandemului Elton John – Bernie Taupin.

Personajul unui film spune: „We are nothing without stories.” Absolut adevărat. Povestea de dragoste imaginată de Elton John și Bernie Taupin a fost mai convingătoare – artistic și juridic – decât cea a lui Guy Hobbs. Elton John a continuat să interpreteze Nikita în nenumăratele sale concerte solo în care a fost însoțit de al său fabulos grand piano Yamaha CFX – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Candidatura domnului Dominic Samuel Fritz la următoarele alegeri locale este una legală

Am scris acest text și pentru că, în spațiul public, au apărut tot felul de opinii (în unele dintre ele sunt citat trunchiat), care...

„Muții” vor decide soarta alegerilor în Timișoara și Timiș

Cei care tac de mai bine de un deceniu sunt oamenii care au refuzat să mai meargă la vot în tot acest timp. Sunt...

Citește și :