Ordonanță militară: Fără grupuri mai mari de 3 persoane pe străzi. Părăsirea domiciliului între orele 22-6 fără motiv, interzisă

79

Dumincă seară, pe teritoriul României, intră în vigoare o serie de măsuri dure pentru stoparea răspândirii coronavirusului. Ordonanța militară care reglementează mai multe aspecte ale vieții sociale a fost prezentată sâmbătă seara și măsurile de aplică din 22 martie, de la ora 22:00.

Potrivit ordonanței, se vor închide mall-urile, cu excepția magazinelor de alimente, farmaciilor și a pet shop-urilor. De asemenea, cabinetele de medicină dentară se închid, stomatotologii putând interveni doar în caz de urgență. Între orele 06:00 – 22:00, românilor li se recomandă să iasă din case doar pentru a cumpăra alimente, pentru a îngriji bătrâni sau copii, pentru a merge la farmacie, la muncă (dacă nu se poate lucra de la domiciliu) sau pentru o urgență medicală. De asemenea, românii nu se mai pot întâlni în grupuri mai mari de 3 persoane.

Cu titlu de măsură a fost aprobată interzicerea deplasărilor pe timp de noapte, în intervalul orar 22:00 – 06:00. Cei care trebuie să iasă din case în acest interval vor prezenta un document care să motiveze deplasările. ”În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele: (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. (4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. (5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României”, stpulează ordonanța.

Slujbele religioase se pot ține în biserici, dar făr enoriași. Preoții pot să le transmită online, spun autoritățile. Nunțile, botezurile sau alte evenimente religioase se pot organiza în limita a 8 participanți. Granițele țării se închid pentru toți străinii, cu unele excepții.

De aemenea, autoritățile au decis să creeze culoare de tranzit pentru străinii care trebuie să treacă prin țara noatră pentru a ajunge la destinație.

ordonanta_militara_2_din_21_martie_2020.docx.docx.docx.docx.docx

LĂSAȚI UN MESAJ