Oraşele mari ar putea „înghiţi” comunele limitrofe prin „unificare voluntară”

69

Asociaţia Municipiilor din România (AMR), prezidată de Emil Boc, a schiţat un proiect de lege vizând „unificarea voluntară” a municipiilor cu unităţile administrativ teritoriale limitrofe. Primarul Clujului a explicat care ar fi avantajele comunelor.

„Unificarea administrativă voluntară” a fost subiectul cel mai important de pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Asociaţiei Municipiilor din România. Potrivit documentului consultat de HotNews.ro cu privire la propunerea AMR, primarii localităţilor desfiinţate devin automat viceprimari ai noii entităţi la cârma căreia va fi primarul localităţii cu rangul mai mare. De asemenea, noul consiliu local va fi format până la finalul mandatului dintr-un număr de consilieri egal cu suma numărului de consilieri locali aleşi. Următorul pas este punerea în practică a unificării, care porneşte de la un referendum local. Comunele sau oraşele care s-au unit cu municipiul pot devenit sectoare ale acestuia, care vor primi atribuţii prin intemediul unei legi de reorganizare.

De ce e nevoie de această reformă

În document se vorbeşte despre necesitatea acestei reforme, dar prea puţin despre avantajele micilor localităţi care vor dispărea: „Urmare a evoluţiei municipiilor şi transformării lor în adevărate centre de dezvoltare, relaţiile dintre acestea şi celelalte UAT din zona periurbană au devenit din ce în ce mai strânse. Pe de o parte, municipiile au nevoie de un spaţiu mai larg pentru dezvoltare şi, în acelaşi timp ,ele au capacitatea financiară, tehnică şi dispun de resurse umane pentru a asigura serviciile publice necesare unei locuiri la nivel european în întreaga zonă de influenţă.

Pornind de la această necesitate, în ultimii 10-15 ani, în jurul municipiilor, în mod deosebit a celor reşedinţă de judeţ, s-au înfiinţat zone metropolitane având ca scop dezvoltarea infrastructurilor şi a obiectivelor de dezvoltare de interes comun. În cadrul zonelor metropolitane, autorităţile deliberative şi executive de la nivelul fiecărui UAT component îşi păstrează autonomia locală în condiţiile legii.

Aceasta a condus la o serie de disfuncţionalităţi în activitatea zonelor metropolitane, în mod deosebit legate de luarea deciziilor, precum şi de interes, uneori diferit faţă de realizarea unor lucrări, precum şi de prestarea unor servicii publice comune la nivelul zonei respective”.

Detalii, aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.