Oraş sau comună? Referendum la Ciacova pentru alegerea statutului

438

În urmă cu câţiva ani, mai multe comune din Timiş au devenit oraşe. Au primit acest statut în urma creşterii populaţiei localităţilor la peste 5.500 de oameni, nivelul la care o comună poate deveni oraş. Odată cu schimbarea au apărut însă probleme mari: bugetul mic, lipsa finanţării de la Consiliul Judeţean Timiş şi taxe mai mari.

Una dintre comunele care a devenit, în 2010, oraş, este Ciacova. Însă localnicii niciodată nu au simţit că trăiesc la oraş. Taxele le-au crescut, dar investiţii în localitate nu s-au făcut, aşa că populaţia spune că trăieşte „tot la sat”.

Nemulţumirile oamenilor sunt şi ale autorităţilor locale din oraş, aşa că aleşii au decis că nu ar fi rău să redevină comună. Aşa că au decis organizarea unui referendum pentru afla părerea cetăţenilor.

„Prin Hotărârea Consiliului Local al orașului Ciacova nr. 17/23.08.2016 s-a stabilit organizarea, în data de 9 octombrie 2016, a referendumului local având ca obiect consultarea cetățenilor orașului Ciacova cu privire la revenirea localității la statutul de comună”, transmite Prefectura Timiş.

Printre comunele care au devenit oraşe se mai numără Recaş şi Gătaia.

LĂSAȚI UN MESAJ