Oraș din vestul țării, subiect de film documentar. Pelicula, premiată la Gala Gopo sau ”Oscarul românesc”

278

Una dintre mult râvnitele statuete Gopo a ajuns în Valea Jiului, la Petrila. Lungmetrajul care spune povestea micului oraș minier hunedorean, realizat de tânărul și talentatul regizor Andrei Dăscălescu, a fost desemnat marele câștigător la categoria „Cel mai bun film documentar”. Trofeul a fost înmânat în cadrul galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment anual dedicat celebrării succeselor cinematografiei românești.

Gala Premiilor Gopo a avut loc la sfârșitul lunii martie și a adunat, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din capitală, nume mari din industria cinematografiei românești. Cunoscuți regizori și actori, alături de invitați de seama, au pășit pe covorul roșu, manifestarea fiind considerată un fel de „Oscar” românesc.

La ediția din acest an a galei, „Planeta Petrila” a primit patru nominalizări. Pelicula, care spune povestea ultimelor clipe ale minei Petrila, a intrat în atenția juriului de nominalizări alături de alte cinci documentare de lungmetraj, supuse votului. Astfel, filmul regizat de Andrei Dăscălescu a intrat atât în cursa pentru premiul „Cel mai bun film documentar”, „Cea mai bună imagine”, dar și pentru statuetă Gopo oferită la categoria „Cel mai bun montaj”, fiind, de asemenea, propusă și pentru distincția la secțiunea „Cea mai bună muzică originală”. A primit statuetă pentru „Cel mai bun film documentar”, distincție care nu poate decât să onoreze întreagă echipa a producției. De menționat că, la ediția din acest an, câștigătorii Premiilor Gopo 2018 au fost desemnați de aproximativ 450 de membri activi din industria cinematografică românească.

O poveste despre un oraș al contrastelor

Filmul „Planeta Petrila” s-a născut în 2013. Documentarul are o durata de o oră și 26 de minute și realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective. Documentarul îi are că și protagoniști pe cunoscutul artist hunedorean Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și pe Cătălin Cenușă, un miner-brigadier. Ambele personaje se lupta cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.

planeta petrila„Petrila e un oraș al contrastelor: decrepit, cenușiu, fără viitor, dar cu tot mai multe spații ocupate de artă. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit și eu activist, am împrumutat din creativitatea artistului, am fost în subteran – dar și la bere – cu minerii. Am încercat să documentez cu haz, să obțin un film care să placă, să emoționeze dar și să ne inspire în a nu mai asista pasivi la nedreptăți, să ne instige la lupta pentru lucrurile în care credem”, spunea regizorul Andrei Dăscălescu.

Filmul a avut premiera mondială, în 2016, iar în România a început să ruleze din 2017.

Gala Premiilor Gopo este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale. În cadrul acestei gale, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursului anului precedent, evenimentul ajungând, în 2018, la cea de-a 12-a ediție. Numele festivalului este un omagiu la aniversarea celor cinci decenii de la câștigarea premiului „Palme D’Or” pentru „Cel mai bun scurtmetraj de animație”, de către cineastrul român Ion Popescu – Gopo.

sursa: servuspress.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.