Operaţiune de salvare de 10 ore între nămeţi

358

Jandarmii montani şi pompierii militari din Hunedoara au avut o zi grea. Încă de la primele ore ale dimineţii, aceştia au fost solicitaţi să intervină pe munte pentru a salva 13 turişti surprinşi de viscol pe drumul forestier care face legătura între Barajul Gura Apelor şi Poiana Pelegii, în Munţii Retezat. Şoseaua a fost acoperită de un strat gros de zapadă de aproximativ o jumătate de metru, iar excursioniştii nu au mai reuşit nici să înainteze şi nici să coboare.

Potrivit jandarmilor montani: „aceste condiţii meteorologice au făcut imposibilă deplasarea cu autoturismele personale, nepregătite pentru iarnă a turiştilor cazaţi la Refugiul Bran cu ocazia mini-vacanţei de Ziua Naţională a României”.

Două echipe mixte de  pompieri şi una de jandarmi, coordonaţi în teren de I.S.U. Hunedoara a acţionat pentru deszăpezirea unui segment de 7 kilometri de drum acoperit de zăpadă.

„Acţiunea de salvare s-a desfăşurat în condiţii vitrege, cu vânt puternic, zăpada troienită pe un drum surpat pe alocuri şi blocat de copaci căzuţi şi temperaturi sub 0 grade Celsius. Pompierii şi jandarmii au acţionat cu motofierăstraie pentru segmentarea copacilor prăbuşiţi şi îndepărtarea lor de pe drum şi cu lopeţi pentru deblocarea autoturismelor din zăpadă”, transmite ISU Hunedoara.

După 10 ore de muncă asiduă, drumul a fost deszăpezit, iar turiştii au fost duşi în siguranţă la un drum practicabil şi au putut porni spre casă. Niciunul nu a fost rănit şi nici nu a avut nevoi de îngrijiri medicale.

I.S.U. Hunedoara le recomandă turiştilor să se informeze înainte de a porni la drum, în legătură cu starea vremii şi să nu pătrundă pe drumuri izolate sau greu accesibile care pot fi blocate de zăpadă.

LĂSAȚI UN MESAJ