Operație în premieră națională, la un copil de 14 ani, la Spitalul Județean Timișoara VIDEO

435

Medicii de la Spitalul Județean din Timișoara au mai bifat o premieră națională. Aceștia au realizat o intervenție chirurgicală pentru a înlătura o malformație arterio-venoasă profundă a unui pacient de 14 ani.

”Procedura de embolizare presupune ocluderea malformației cerebrale pe cale minim invazivă (abord arterialfemural și mai apoi cateterismul arterelor carotide sau vertebrale și de aici cateterismul supraselectiv al vaselor intracerebrale pe care se află situată malformația cerebrală) prin injectarea unui copolimer special la nivelul patului vascular sub control radiologic efectuat pe aparatul angiograf aflat în dotarea unității noastre. Uzual aceste intervenții de embolizare se efectuează prin abord arterial, însă în acest caz specific, datorită anatomiei arteriale dificile și a riscului de a induce un deficit neurologic permanant pacientului, s-a optat pentru varianta abordului venos. Mai exact s-a practicat o puncție a venei jugulare drepte de la nivel cervical, după care vena de drenaj a malformației cerebrale a fost cateterizată, iar injectarea de material embolic specific a dus în final la excluderea completă a acestei malformații cerebrale din circulația intra-cerebrală”, au explicat reprezentanții Spitalului Județean.

Pacientul a suferit o ruptură a acestei malformații în urmă cu 3 luni, iar echipa neurochirurgicală de gardă a evacuat hematomul cauzat de sângerarea acesteia, iar evoluția pacientului a fost una favorabilă din punct de vedere clinic.

Totodată, în cursul acestei săptămâni au fost tratate cu succes, prin embolizare, alte 5 anevrisme cerebrale, iar pacienții, cu vârste cuprinse între 37 și 69 de ani, au avut nevoie, în medie, de doar 3 zile de internare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.