Omul care a inventat elicopterul s-a născut lângă Arad! Cine a fost marele inventator și de ce nu este pomenit în manualele școlare românești

30690

Inginerul care a realizat primul zbor pe verticală din istoria aviației s-a născut la Pâncota și a studiat la Arad. Este cunoscut în întreaga lume. Fiecare enciclopedie tehnică ce se respectă îi acordă măcar un paragraf. A fost unul dintre inventatorii cei mai faimoși ai Europei, fiind considerat părintele elicopterului. S-a născut la Pâncota și a făcut școala în Arad. Și, totuși, în manuaele de istorie românești numele său este de negăsit. În România, Oszkar Asboth este un ilustru necunoscut.

Oszkar Asboth este primul om care a reușit să construiască un aparat de zbor capabil să se ridice în aer pe verticală. La 9 septembrie 1928, primul elicopter funcțional din istoria aviației s-a ridicat de pe pământ la o înălțime de 10 metri, unde a staționat timp de 10 minute, spre satisfacția tânărului inginer arădean și a numeroasei asistențe internaționale.

„Elicopterul lui Asboth se ridica pe verticală cu o viteză remarcabilă (…) la orice înălțime și poate staționa în aer o bună bucată de vreme. Dar cel mai remarcabil lucru este că, spre diferența de modelele vechi de elicopter, acesta rămâne absolut stabil de-a lungul tuturor axelor”, aprecia R.N Liptrot, director al departamentului de cercetare a Ministerului Britanic al Aviației, într-o revistă de specialitate din 1931. În urma faimosului său zbor, arădeanul Oszkar Asboth și-a câștigat renumele de „geniul tehnic al Ungariei postimperiale”.

Citește continuarea pe glasul-hd.ro

foto – offmedia.hu

14 COMENTARII

  1. nu !. inventatorul elicopterului se numeste Henry Coanda , Roman get beget !. pe de alta parte , nu e de gasit in manuale cu copia sa , pentru ca e dedicata Hunilor si unui imperiu care nu a existat niciodata !. daca statea in Asia , Attila putea carpi un stat ma maricel , nu imperiu , si la ora asta ar fi avut petrol , americani pe cap si democratie contra petrol !.

  2. Cică Nikola Tesla ar fi fost român, doar fiindcă s-a născut în Croația, într-o zonă unde există o minoritate insignifiantă istroromână. Adică ce-are sula cu prefectura? Și Slobodan Miloșevici s-a născut într-o zonă cu… milioane de români… Deci, după logică (?!) a fost român. Aaaa, scuze, români (chiar dacă nu sunt români) sunt doar cei care fac lucruri faine… Toți ceilalți sunt bagabonzi…

    • Mister A: un român adevărat (nu un sferdodoct ca tine) știe adevărul. Și, desigur, ar fi apărat adevărul. Dar matale nu ești interesat de adevăr, fiindcă habar nu ai de istorie și atunci o dai cu apocalipsa. Cine nu-i sfertodoct ca tine, în iad cu el. Cam așa se naște nazismul, mister A.

LĂSAȚI UN MESAJ