Omicron a făcut „pui”. Epidemiolog timișorean: „Noua subvariantă este de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”

  858

  Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a atras atenţia că în mai multe ţări europene a fost identificată o nouă subvariantă Omicron care a început să înlocuiască varianta originală. Ce arată până acum studiile preliminare.

  ”Am spus că după un val epidemic devastator cum e cel cauzat de Omicron este posibil să urmeze o perioadă de acalmie (linişte) inter – epidemică cu condiţia ca să nu apară o nouă variantă şi mai transmisibilă. Şi iată că din păcate a apărut derivată din Omicron (B.A 1) această subvariantă B.A 2 care este după studiile preliminare de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”, a declarat universitarul timișorean.

  Profesorul a adăugat că, la ora aceasta ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare este prematur ca specialiştii să se pronunţe pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2 .

  ”Însă ţinând cont de prezenţa acestei subvariante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca subvarianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare, putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei subvariante. Singurul aspect cumva pozitiv este acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a mai spus prof. dr. Emilian Popovici.

  Sursa: adevarul.ro

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ