Obraznicii golumbi din centrul Timișoarei necinstesc aparatele cu ultrasunete. Foto

179

În plin centrul vechi al orașului, chiar în Piața Libertății, se află un monument ce a trecut prin foarte multe până acum. Este un monument de o frumusețe aparte, dar deloc apreciat de edilii locali.

Statuia reprezintă Fecioara Maria și scene din viața sfântului Jan Nepomuk, ocrotitorii acestei Cetăți.

A fost ridicată de cetățenii secolului al XVIII-lea ca un omagiu celor pieriți în epidemia de ciumă ce s-a abătut asupra orașului. Basoreliefurile de la baza statuii oglindesc scene din timpul groaznicei epidemii.

Din păcate la ridicarea monumentului nu s-a folosit un material foarte trainic. Gresia din care este cioplită este un material friabil ce a suferit de-a lungul timpului multe stricăciuni. La începuturi, locul inițial se afla într-o latură a celebrei cazarme ardelene. De aici a fost mutată în Piața Libertății. Timpul, mutarea, poluarea, ploile toate au contribuit la erodarea ansamblului statuar.

O inițiativă laudabilă a permis adunarea fondurilor necesare pentru o restaurare temeinică. Sculptorul Ioan Oprescu a dotat monumentul și cu o plasă ce urma să protejeze de efectul negativ al sutelor de porumbei ce aterizează zilnic. Plasa și-a făcut treaba destul de bine aproape un deceniu. Dar evident că în timp a cedat. Pentru municipalitate a fost un efort deosebit să o schimbe cu alta nouă. Ani de zile porumbeii și deșeurile lor au continuat degradarea pietrei fragile.

Cu vreo trei ani ani în urmă s-a făcut o nouă renovare. De această dată a fost folosită tehnologia înaltă, în ton cu secolul, pentru a apăra monumentul. Un șir de aparate ce se zice că alungă cu ajutorul ultrasunetelor păsările până hăt departe au fost amplasate pe statuie.

Edilii au dat asigurări că nu va îndrăzni nici o înaripată să mai treacă peste piață, darămite să se mai așeze pe vechile pietre. Primarul a mai scăldat-o oarecum și a mai lăsat de la dânsul că poate așa câte un porumbel mai surd să mai vină ocazional. Dar altfel nimic. Cei cu auzul normal nu vor avea tupeul să mai vină. Dovada că nu au nici o supărare golumbii este și mulțimea ce veșnic ocupă grupul monumental. Ba unii mai neobrăzați chiar necinstesc cu deșeurile lor cutiile ce ar fi trebuit să-i sperie de moarte.

Nici vorbă. Se pare că toți porumbeii sunt loviți de o surzenie totală și profundă. Nici măcar unul nu aude acele sunete miraculoase ce ar fi trebui să apere statuia. Oare chiar nimeni din aparatul primăriei nu a fost curios să verifice eficacitatea acelor cutii inutile? Poate nimeni nu s-a gândit să verifice bateriile din aparate? De tragerea la răspundere a celor ce au cumpărat miraculoasele mașinării nici nu poate fi vorba.

Golumbii și găinațul lor acid continuă să distrugă monumentul când ar fi fost atât de simplu și eficient protejat cu o nouă plasă.

LĂSAȚI UN MESAJ