O producție româno-bulgară de nota zece va rula la Sala 2

102

Asociația Pelicula Culturală organizează prima proiecție din seria filmelor de nota 10, din acest an, „Viktoria”, în regia artistei Maya Vitkova, marți, 31 ianuarie, începând cu ora 19.00, la Sala 2 a Teatrului Național.

Povestea, în notă satirică şi suprarealistă, începe pe 10 noiembrie 1979, cu 10 ani înainte de prăbușirea comunismului în Europa. Boryana este hotărâtă să nu dea naștere unui copil în Bulgaria comunistă, dar, în ciuda încercării ei de a se proteja de sarcina nedorită, copilul ei supraviețuiește. Astfel, Viktoria este născută fără cordonul ombilical, care să o conecteze cu mama ei și, astfel, este proclamată „copilul deceniului”, devenind un simbol al Bulgariei comuniste. Cât cește, îi domină pe toți cei din jur și duce un război cu mama ei – cea care nu a dorit-o. Dar când în 1989 regimul este schimbat, Viktoria își vede viața dată peste cap, iar greutățile noii epoci o aduc alături de mama ei.

“Filmul este de o imaginaţie sălbatică, dar şi de o precizie înverşunată, cu mare accent politic, prezentând totodată un raport intim a ceea ce însemna să fii femeie în Bulgaria, într-o perioadă în care politicul şi viaţa privată se împleteau în mod vizibil.” (The New Yorker, 2016)

Cu 10 premii la activ, producția ce face parte din noul val al filmului bulgar, a fost foarte bine apreciată la nivel internațional, participând în peste 70 de festivaluri, printre care cele mai importante sunt: Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția 67, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 64, Festivalul Internațional de Film Sundance 2014, etc. Deasemenea, filmul a fost cuprins în “Topul celor mai bune filme străine, ale secolului 21”, fiind poziționat pe locul 21.

Filmul „Viktoria” este o coproducție Viktoria Films (Bulgaria) și Mandragora (România) și a rulat în cinematografele românești începând cu luna noiembrie a anului trecut, mai puțin la Timișoara. Va fi rulat într-o proiecție unică la Timișoara, cu sprijinul Teatrului Național Timișoara.

Biletele la film costă 10 lei și pot fi achiziționate de la Librăria Cărturești, de pe str. Mercy, nr. 7, sau la intrare în Sala 2 a TNT, înainte de film.

LĂSAȚI UN MESAJ