O ”palmă” pentru România???

746

Motto

„Este o palmă pe care România o primește și nu mai trebuie să accepte să primească această palmă dată, pentru că de 32 de ani tot primim palme”.

Rareș Bogdan, europarlamentar român

„Dacă acele rezultate arată că sunt pregătiți, atunci pot adera. Țările de Jos nu se vor opune, dar atunci trebuie să fie și stricte, corecte și angajate.”

Mark Rutte, premierul Olandei

Recentul vot dubitativ al Parlamentului olandez cu privire la aderarea țării noastre la spațiul Schengen a inflamat încă o dată, a câta oară, rânza resentimentară a românilor ultraiubitori de țărișoară. Ce este mai drag populistului decât autovictimizarea? Poate numai autosupraevaluarea! Ceva mai ponderați în declarații, actualii conducători ai României o țin langa cu ”îndeplinirea condițiilor tehnice” de supraveghere a frontierelor, care ar trebui, în viziunea lor, să ne deschidă poarta definitiv către Uniunea Europeană. Din păcate, guvernanții noștri, nu mai vorbesc de majoritatea parlamentarilor și a europarlamentarilor români, nu au capacitatea (oare din ce motive?) să răspundă concret observațiilor, să nu spunem reproșurilor făcute de către politicienii olandezi. Care este stadiul de ”actualizare” a Mecanismului de Cooperare , faimosul ”MCV”, adică de diminuare până la limita rezonabilă, europeană, a ”corupției și criminalității organizate” din România, implicit buna ”funcționare a statului de drept” (citez din cuvintele premierului Mark Rutte și din rezoluția Parlamentului olandez). Deci, avem capacitatea să răspundem concret atât olandezilor, europenilor cât și românilor, dacă am albit toate punctele negre din MCV??? După conţinutul vechilor şi al actualelor luări de poziţie ale oficialilor români, se pare că ne învârtim în jurul cozii, plină încă de păduchii amânăriilor care ne caracterizează.

Dacă este să o luăm la vale sau la deal, după cum simte fiecare, pe calea metaforei politice pomenite în motto, îndrăznesc să spun că de 32 de ani ne dăm singuri palme peste obraz, uneori chiar pumni zdraveni! Palme de la Uniunea Europeană primim, eventual, doar la fund, aşa cum se procedează dintotdeauna cu un copil prea puțin educat, încăpăţânat şi neascultător de vorbă bună.

Fără palme adevărate, care să ne împingă din spate, greu va ajunge ”fondul” să fie pe măsura ”formelor”, mereu împrumutate de mai bine de o sută de ani!

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

 1. Parerea unui coleg de generatie, cu pretentii medii de intelegere a situatiei definite “ Romania in Schengen-cand, cum si de ce?”:
  1. Tot ce a scris Dl. Profesor este adevarat, real si punctat cu mare adancime a unei analize a “ nationalei”
  politichii romanesti din ultimele trei decenii.
  2. Daca eram primiti in acest an in vestitul spatiu Schengen, toata mass-media partizana elogia aceeasi politruci care nu au facut nimic i a raspunde cerintelor din “ to do list”- ul anilor scursi
  in van, fara nici o reactie pertinenta sau vreun dram de expertiza in cele cerute si reiterat propuse expertii si gazdele acestui spatiu.
  3. Fiind amanati(din vina bine descrisa de autorul articolului), bineinteles ca avem explicatii: aberante dar esential este ca noi suntem imaculati! Poate UE, poate Consiliul sau Comisia UE, poate Regatul Tarilor de Jos sau chiar Baba Vanga – toti ne sunt potrivnici!!!
  4. Romania ( ca si Bulgaria de altfel ) vor
  primi “ welcome” -ul spatial cand vor indeplini toate criteriile impuse de protocolul intrarii si poate, mai mult decat atat: pentru ca un om care intarzie
  in mod repetat la intalniri va fi etichetat corespunzator, cu noi cerinte si stachete inspre a-si dovedi vrerea!
  5. Si nu Regatul Tarilor de Jos este vina: toate tarile cu democratie adevarata si puternica, toate creatoarele acestui spatiu mult dorit nu ne prea vor inca( motivele sunt objective, bineinteles) dar, folosindu-se de puterea singularitatii “ veto”-ului cat si a diplomatiei politice batul scurt a fost tras de aceasta tara si parlamentul ei… Putea sa fie oricare alta,
  doar una si nu toate: asa ne este mai usor de explicat si nu putem face inerentele confuzii si puerilele imaginare explicatii ale politicii dambovitene.
  De nu ne vom face temele, nu avem de asteptat decat sa cumparam vaccinul
  Schengen! Dar cu ce pret?

LĂSAȚI UN MESAJ