O nouă tipografie la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” VIDEO

1687

Marți 31 ianurie, a avut loc lansarea celui de-al doilea atelier din cadrul Mini-tipografiei deschise la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” Timișoara. Mini-tipografia va funcționa ca un atelier vocațional ce îi va pregăti profesional pe tinerii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, în scopul încadrării lor viitoare pe piața muncii. Acum doi ani a fost deschis primul atelier. Necesitatea deschiderii celui de al doilea este pentru a se putea desfășura activitățile în condiții optime deoarece pe viitor va exista un număr de clase mai mare. Achiziționarea materialelor și echipamentului a fost posibilă cu ajutorul fundației Sense Internațional România, fundație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale din țara noastră.

Mini-tipografia este unul din cele opt ateliere dezvoltate de Sense Interațional România și partenerii locali cu finațare din partea Fundației Orange și Fundația Medicor. Proiectul „Sens pentru viață” îşi propune să dea o șansă copiilor și tinerilor cu surdocecitate și defiențe senzoriale multiple prin dezvoltarea de servicii vocaționale dedicate acestora.

„Ideea acestui proiect a venit de la părinții și profesorii copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, îngrijorați de soarta copiilor lor după absolvirea școlii. Tot ce ne dorim prin acest proiect este ca tinerii să învețe o meserie și să dobândească acele aptitudini absolut necesare pentru integrarea lor socială și profesională, astfel încât să poată duce un trai independent”, spune Cristiana Salomie, Director Sense Internațional România.

„Proiectul mărește semnificativ șansele de integrare socială a tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple. Centrele vocaționale au un rol foarte important pentru acești tineri, oferindu-le oportunitatea învățării unei meserii și astfel, posibilitatea de a avea o viață adultă independentă”, declară Amalia Fodor, Director Executiv Fundația Orange.

Surdocecitatea reprezintă condiția unei persoane care are dificultăți de văz și auz sau lipsa acestor simțuri. O astfel de persoană are dificultăți severe în interacțiunea cu mediul și aceasta deoarece pierde cele trei canale de comunicare cu exteriorul: văzul, auzul și canalul verbal, fiind o persoană oarbă, surdă și mută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.