O nouă taxă cu implicații nebănuite pe capul românilor! Cum îi va afecta pe oamenii de afaceri din Banat!

314

Nu mai sunt bani. În primele 6 luni, investițiile au fost aproape zero pe fondul unor pomeni electorale aberante, astfel că situația devine gri. În acest context PSD caută tot felul de soluții prin care să mai aducă bani la bugetul de stat. Și cum ideile inteligente par să lipsească din programul executivului, evident se anunță noi taxe.

De data aceasta, Guvernul vrea să impună taxa pe zahăr. Așadar orice produs care conține zahăr (adică majoritatea, ținând cont că până și pâinea are zahăr în România) va fi taxat suplimentar, adică vom plăti mai mult pentru el. La dulciuri se va resimți cel mai mult această taxă, iar copiii, mai amatori de bunătăți vor fi cei mai afectați.

Informația a fost confirmată și de Dragoş Frumosu – liderul sindicatelor din industria alimentară şi purtător de cuvânt al UGSR.

Surse din piață au declarat că „taxarea zahărului” are la baza motivarea aducerii de bani la bugetul sărac al Statului. Despre supraponderabilitate nici nu poate fi vorba.

Astfel, în România se consumă cca. 500 000 to zahăr/an. Putem presupune, de dragul ușurinței calculului, că „taxa pe zahăr” ar fi de 5 % – uriașă, de altfel.

Prețul zahărului (la poarta fabricii), tot pentru ușurința calcului, poate fi considerat azi, de 550 euro/to.

Asadar, 5% x 550 euro/to înseamnă o taxă de 27,5 euro/to de zahăr alb pus în vânzare. (La prețul de 577,5/to mai bine imporți, probabil că asta se si doreste).

500.000 to. de zăhar alb x 27,5 euro/to „taxa pe zahăr” înseamna 13 750 000 euro/an.

Atât s-ar putea strânge, maximum. Scăzând exporturile (care nu au de ce să fie taxate) și importurile (care nu pot fi taxate din pricina UE), să zicem că se strânge cam jumătate din suma calculată, adica 6 875 000 euro.

Sursa: Bugetul

LĂSAȚI UN MESAJ