O nouă ediție a Concursului Gastronomic Internațional de la Otelec FOTO-VIDEO

298

Finalul de aprilie sau primele zile din mai au fost dintotdeauna cel mai bun prilej de a ieși din spațiile închise impuse de vremea răcoroasă. Venirea deplină a primăverii și terminarea restricțiilor impuse de postul Paștelui au făcut ca, indiferent de regimurile politice sau de alte impuneri, oamenii să simtă dorința de a petrece momente plăcute cu prietenii și nemurile undeva în mijlocul naturii.


Iarba verde, pomii înfloriți, grădinile ce încept să arate altfel, toate sunt un bun motiv de a bea un vin sau o bere rece. Sigur că dacă sunt și niște bucate alese, alături de bere totul merge ca uns. Limbile se dezleagă, veselia crește și imediat începe și muzica. De la muzica la dans nu e decât un pas.

La Otelec o mănă de oameni inimoși au profitat de proximitatea frontierei și au ridicat petrecerea din preajma zilei de 1 Mai la rang de eveniment internațional. Au venit prietenii și vecinii din localitățile Titel, Srpska Crnja din Serbia și de la Szarvas din Ungaria.

Principalul organizator a fost, ca de obicei, asociația culturală „Òtelek Magyarul Magyarokèrt” și Primăria din localitate dar și Asociația Bastion din Timișoara (Várbástya Egyesület), Fundația „ Bethlen Gábor”. La acestea s-au alăturat și numeroși voluntari.

Este a VII-a ediție de așa-zis „Concurs Gastronomic Internațional”. De fapt este mult mai mult decât atât. La marginea satului pe terenul de fotbal și împrejurul acestuia, au venit formații ce promovează păstrarea tradițiilor populare. Au venit și entuziaștii ce redescoperă uniformele militare din epoca Revoluției de la 1848. S-au organizat ateliere de lucru și mai ales de distracție pentru cei mai mici. Copii au fost încântați să tragă cu arcul, să vadă de aproape cum arată și se folosește o sabie, un arc, sau chiar arme de foc devenite inofensive.

La o altă margine de teren cei mai îndemânatici foloseau uriașe biciuri folosite în vechime la mânatul turmelor de vite. Doar cei cu ceva experiență reușeau să pocnească biciul. Până la masă a mai fost timp de concursuri serioase sau hazlii. Câțiva „viteji” s-au luat la întrecere la băut bere. Totul cu reguli și cronometru.

Cazanele au fost aprinse de dimineață și după câteva ore de aburit lent au ieșit minuni gastronomice demne de cele mai fine gusturi. Nu este deloc de glumă să apreciezi corect mâncăruri sofisticate sau mai simple dar cu savori subtile. Juriul nu a fost deloc îngăduitor. S-a dezbătut mult, s-au dat puncte, s-au retras puncte s-au făcut contestații. Președintele juriului venit din Ungaria chiar a explicat cu multe exemple și momente haioase tot ce era bun sau mai puțin bun din ce a gustat. Premiile au răsplătit efortul.

În tot acest timp formația de muzică a încântat cu piese de dans în limba maghiară și în română ca la un adevărat bal.

Berea și vinul au deschis pofta de a gusta din cele pregătite dar și de mișcare. Cei ce au mai avut un pic de vlagă în ei, mai cu seamă tinerii, au continuat cu foarte disputate meciuri de fotbal.

Întâmplarea gastro-culturală este doar una din exemplele că se pot reînvia vechi tradiții dacă se face totul cu multă tragere de inimă. Mâncarea, băutura, dansul, sportul se poate face și păstrând măsura și bucuria autentică a primăverii.

LĂSAȚI UN MESAJ