O fabrică cu 4 secole vechime şi-a închis definitiv porţile. Toți angajații au fost concediați

234

Fabrica de sticlă din Avrig avea 140 de angajaţi, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul său, şi producea obiecte unice de menaj, cum ar fi pahare, căni, vaze, boluri, farfurii, decantere, unele decorate sau gravate după cum solicitau clienţii.

Angajaţii lucrau exclusiv pentru export, iar căderea totală a pieţei în perioadă de „lockdown” cauzată de pandemia de COVID-19 a dus la oprirea tuturor contractelor.   Până în martie, fabrica livra în fiecare lună produse în valoare de minimum 160.000 de euro către ţări precum Germania, Italia, Franţa, Elveţia, Belgia sau Austria, scrie ziare.com.     Societatea avea în urmă cu 20 de ani peste 1.000 de angajaţi, iar, înainte de oprirea activităţii, avea doar 120 de persoane. În trecut, aici s-au făcut paharele pentru nuntă prinţului Charles cu Diana, s-a lucrat pentru Versace şi Tiffany, dar şi pentru alte mărci foarte cunoscute de pe mapamond.

„Încă din luna martie încoace au tot scăzut comenzile, am reuşit să mai reducem din personal, dar tot era greu. Iar acum, în ultima săptămâna, nu am mai avut efectiv nicio comandă. M-am zbătut foarte mult şi am avut vizitatori, comenzi, apoi a venit pandemia şi ne-a pus capac. La noi, faţă de alte domenii, dacă ai de lucru ai, dacă nu, e gata. Cuptorul acela funcţiona 24 din 24, ceea ce presupunea costuri mari, prea mari că să le putem susţine. Datoriile au fost tot mai mari, creditorii nu au mai acceptat şi s-a cerut falimentul”, spunea la finalul lunii iulie directorul Doru Teodorescu, citat de turnulsfatului.ro.

Fabrica necesită un consum mare de gaz şi curent electric. Faptul că sunt mari consumatoare de energie, împreună cu lipsă forţei de muncă calificată, a dus la închiderea a 80% din fabricile producătoare de sticlă din România. Mai rămăsese doar cea de la Avrig, dar, în final, şi această a cedat.

Fabrica există de aproape 400 de ani, din 1625.

LĂSAȚI UN MESAJ