O expoziție neobișnuită vine de la Oxford, la Timișoara

123

Profesorul de origine română Marius Turda*, de la Universitatea Oxford Brookes, aduce la
Timișoara o expoziție inedită sub titlul Știință și Etnicitate despre cercetările antropologice ale anilor '30 din România.

De ce ar fi de interes expoziția care se va vernisa sâmbătă, la orele 12, la Muzeul Banatului, Bastonul Maria Therezia (str. Martin Luther 4), în prezența realizatorului ei? Iată ce spune Marius Turda:

„Eu vreau să aduc în discuție cea mai importantă problemă din perioada respectivă, și anume discuția despre identitate, folosind subiectul de „nișă” cum ar fi eugenismul sau istoria medicinii. Pentru că antropologia fizică a „raselor” care a fost populară în perioada interbelică nu a revenit după război, dar eugenismul nu a fost repudiat în același fel. El nu numai că a supraviețuit, dar continuă să anime spiritele pentru că este foarte important ca sursă istorică în discuțiile despre noile tehnologii de îmbunătățire a speciei umane…Că la noi nu s-a ajuns la experimente eugenice negative precum sterilizarea… este un lucru discutabil. Eu am găsit documente care sugerează că, în anii războiului, s-a ajuns și în România nu doar la sterilizări întâmplătoare, ci s-au făcut chiar și experimente pe bolnavi mintal într-un spital din București… Trebuie discutat despre istorie într-un fel astfel încât lumea să priceapă că nu poate să existe o înțelegere monocromatică a trecutului sau să fie doar doi oameni care să scrie despre istorie într-o țară.”

Prezentarea expoziției și a volumului cu același titlu este asigurată de Claudiu Ilaș și Călin
Timoc-Muzeul Banatului, Sorin Pribac, UVT, Vasile Cornel Gui, primarul comunei Teremia
Mare.

*Marius Turda este istoric cu studii la Facultatea de Istorie în București, la Universitatea Central Europeană (CEU) și la Universitatea Oxford, unde a avut șansa de a colabora cu marele istoric Robert Evans, precum și cu specialiștii în eugenism – Paul Weindling – şi fascism – Roger Griffin. În 2006 înfiinţează Grupul de Cercetare a Istoriei Eugenismului şi a Rasei, iar în 2012 devine directorul fondator al Institutului „Cantemir” de la Universitatea Oxford, care se ocupă de cercetarea Europei Centrale, de Est şi Sud-Est. În prezent este directorului Centrului de Studii Medico-Umaniste de la Universitatea Oxford Brookes. A publicat numeroase cărți, printre care Religion, Evolution and Heredity, University of Wales Press, 2018; Știință și etnicitate: Cercetarea antropologică în România anilor ’30, Editura Muzeul Municipiului București (2018); Historicizing Race: a Global History, Bloomsbury (coautor Maria Sophia Quine, 2018); Ideea de superioritate națională în Imperiul Austro-Ungar, Editura Argonaut (Cluj-Napoca, 2016); The History of Eugenics în East-Central Europe, 1900-1945, Bloomsbury (2015); Eugenics and Nation în Early 20th Century Hungary, Palgrave (2014); Eugenism și modernitate: Națiune, Rasă și biopolitică în Europa, 1870-1950, Editura Polirom (Iași, 2014). Următoarea carte, Scientific Racism în Hungary, 1920-1944, va apărea în 2019 la editura Bloomsbury din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.