O elevă arădeancă a avut parte de o umilință uriașă, în spațiul public! Autorul: primarul orașului Chișineu Criș. FOTO

343

De la un om ca Gheorghe Burdan, aflat la al șaselea mandat consecutiv de primar al orașului Chișineu Criș și ocupând demnități în administrația publică din anul 1979, trecut „prin ciur și prin dârmon” ca demnitar, cap de familie și, nu în ultimul rând, ca om, te-ai fi așteptat – cel puțin privindu-l de departe și detașat de bârfele care circulă despre el – la mai multă înțelepciune decât a dat dovadă… vineri dimineața.

La data de 15 iunie, pe pagina oficială de facebook a orașului Chișineu Criș a apărut o postare fixată de administrator în frontul paginii, însoțită de o galerie cu trei fotografii – două cu o adolescentă ținând un copac rupt în mână… aproape plângând… și o a treia cu procesul-verbal de amendă, cu date personale cu tot, însoțită de următorul text: „Sunt dezamăgit și profund întristat de faptul că pomii plantați pentru a înfrumuseța orașul au fost rupți, printr-un act de vandalism căruia nu pot să îi găsesc o explicație logică. Fac apel la spiritul civic al cetățenilor să înțeleagă faptul că bunurile din domeniul public al orașului sunt ale tuturor locuitorilor, iar distrugerea lor afectează întregul oraș. Primăria a plantat acești copaci in mai multe zone pentru a da un aspect frumos orașului. Ne bucură faptul ca sistemele de monitorizare video amplasate in punctele cheie din oraș isi arată utilitatea.” Semnat: Primar Ec. Gheorghe Burdan – ca să nu existe nicio confuzie… să nu se creadă că vreun intrus anonim a introdus datele fără voința primarului!

Este un atac absolut incredibil – cel puțin conform memoriei noastre NEMAIÎNTÂMPLAT VREODATĂ pe relația primar-cetățean! O practică pe care cei care au trăit live ultimii 50 de ani și-o aduc aminte ca făcând parte din „arsenalul comunist” din anii primi ai dictaturii de tip sovietic… când șeful de partid chema presa la ordin și îl înfiera în ziar, cu poză, pe Gigel de la sculărie pentru că a șutit o cheie franceză… o practică azi ilegală în presa chiar foarte liberă! Dacă în vreun organ de presă contemporan, online sau tipărit, apărea porcăria asta, și dacă s-ar fi numit Atac de Buzău sau naiba știe ce tabloid infect să fie – dispărea de pe net a doua zi – banat de Google însuși!

Spre comparație, presa acreditată din țara asta (nu vorbim de democrațiile mai evoluate, să nu ne rătăcim!) nu primește de la Poliție nici măcar poze sau filmări cu infractorii cei mai periculoși: criminali, tâlhari, interlopi… necum procesele verbale în original! Legile în anul lui Dumnezeu 2017 interzic total furnizarea de date personale și fotografii din partea organelor administrative, chiar dacă vorbim despre infractori evidenți. Presa află pe surse aceste date – și le oferă pulbic „șlefuite”, astfel încât să nu dăuneze imaginii subiectului, în caz că acesta nu e inculpat oficial, procesul a ajuns în dezbaterea instanței și se află pe fond.

Cum să dai poze cu un copil care a făcut o trăsnaie (în fond reparabilă!) într-un moment complicat al existenței ei?!

Alexandra a rupt un copac ornamental la ora 11 noaptea – iar asupra ei s-a  huluit APOCALIPSA DUPĂ BURDAN!

Eleva care tocmai a terminat clasa a XII-a, Alexandra Marcela Balint este un copil ca oricare altul de bun, de rău, de imprevizibil, de supus propriilor trăiri adolescentine, de păcătos, de sfânt – iar în plus, mai are „prostul obicei” de a desena, a asculta muzică, (se) tatuează… având un potențial artistic evident.

De ce să distrugi tinerețea unei asemenea adolescente, deloc vreo „recidivistă”, cu scuipat politic expirat și aruncând oprobiul public asupra ei?!

Sigur că persoanele curajoase din preajma ei au sărit în apărarea Alexandrei! – iar Chișineul a luat foc cu tot cu Criș!

Profesoara de la liceul la care învață fata, Carmen Crețu,  a postat pe facebook, indignată de postarea primarului, următorul text:

„ŞOC ŞI GROAZĂ în Chişineu Criş! O tânără a rupt un copăcel. Este ştirea zilei. E cel mai ,,cumplit” lucru care s-a putut întâmplă în Chişineu. În rest totul merge ca pe roate aici. A fost rupt un copăcel? Evident că nu e un gest de lăudat. A fost amendată persoana? Corect. Dar pozată şi pusă pe facebook ca un criminal în serie de care trebuie să ştim şi să fugim…..Mi se pare exagerat. Nu se gândește nimeni la impactul negativ pe care îl are acest gest asupra persoanei? Sa distrugi un viitor pentru ca a rupt un copăcel. …. Un adolescent nu are gândirea și înțelepciunea unui adult. Se maturizează învățând din greșelile sale și cine lucrează cu adolescenți știe ca aceștia se schimba în bine dacă sunt încurajați sa facă fapte bune, nu arătați cu degetul și condamnați. Nu am văzut pana acum poze cu cei care arunca gunoaie prin tot orașul, nu am văzut poze cu cei care rup flori din fata primăriei, nu am văzut poze cu cei care au rupt leaganele din parcuri, nici cu cei care mănâncă semințe și arunca peste tot cojile etc. Bănuiesc ca atunci camerele video din oraș nu erau eficiente. Foarte interesant! Cred ca cea mai mare pedeapsa pe care o merita Alexandra ar fi fost sa creioneze orașul în imagini și sa asistam la o expoziție în holul primăriei unde sa ni se spună de la ce incident a pornit ideea expoziției. Da, Alexandra a greșit, dar umilință mi se pare prea mult. Premiată de artiști plastici inclusiv din Franța, Alexandra este o artista în devenire de care vom auzi și pe viitor…”

Din simpla sa lecturare, acest text dovedește că profesoara o cunoaște mult mai bine pe fată decât primarul, că a privit fapta mult mai echilibrat și… cum e asta?! – să pui un om de la panoul de onoare direct pe panoul păcătoșilor… cum e asta, domnule… supra-judecător?!

Alexandra a mai făcut și ea ce a putut: s-a închis în casă, a postat pe facebook următorul mesaj și acum (nu) răspunde la sutele

„Vă spun eu cum stă toată treaba. Am rupt un pom. Mi-am recunoscut toată vina, am fost la poliție, am dat declarație după care am fost dusă la primar pentru a sta de vorba cu el. Mi-am cerut iertare primarului pentru fapta făcută. Primarul le-a spus celor doi polițiști să ia aparatul foto și să mă ducă la fața locului să-mi facă poze și să mă posteze prin ziare și pe județ ” să vadă lumea ce avem în oraș”. Am fost obligată să fac poza! După care au venit și părinții mei și s-au rugat de primar cu plânsete să nu fie publicate pozele, însă în zadar. Cum a spus în postarea de mai jos, doamna Crețu Carmen : „Nu am văzut până acum poze cu cei care aruncă gunoaie prin tot orașul, nu am văzut poze cu cei care rup flori din fața primăriei, nu am văzut poze cu cei care rup leagăne din parcuri….etc”. Atât eu cât și multe alte persoane considerăm că e prea exagerată situația din cauza unui pom rupt.”

 

La aproximativ o oră de la publicarea acestui articol, de pe pagina de facebook a orașului Chișineu Criș a dispărut postarea… aducătoare de urât. Îi mulțumim, pe această cale, domnului primar Gheorghe Burdan pentru că… măcar atât. În caz de bună soluționare a acestui conflict nedorit de nimeni, odată cu împăcarea părților, ne angajăm că vom scoate și noi de pe site rușinoasele fotografii și vom pune amiabil capăt acestui scandal, lăsând-o pe Alexandra să-și vadă de Bacalaureat și pe domnul Burdan de Primărie.

Citeste mai mult pe criticarad.ro
foto: criticarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ