O carte fundamentală despre Revoluția din 1989 | Victor Neumann

343

Elaborată de istoricul Miodrag Milin, cartea Despre căile risipite ale revoluției timișorenilor, (Cetatea de Scaun, Tîrgoviște, 2021, 2 vol., 806 p.) oferă o imagine nouă și credibilă a revoluției române din decembrie 1989 care a debutat în orașul de pe Bega. Scrisă prin și pe baza documentelor, a mărturiilor și a interviurilor și avînd ca suport notele și comentariile precise ale istoricului, ea contribuie decisiv la recuperarea multor adevăruri despre revoluție. Autorul are în vedere rolul și locul Timișoarei în dramatica încleștare de forțe dintre cetățenii orașului și instituțiile înarmate ale statului totalitar, oferind în premieră rezumatul sutelor de casete pe care a fost înregistrat procesul de la Timișoara. Cartea Despre căile risipite ale revoluției timișorenilor e una impresionantă prin îngemănarea artei povestirii și științei reconstituirii istoriei recente; e meritoasă prin faptul că evidențiază faptele principale și pe acelea mărunte care vorbesc despre importanța majoră a Timișoarei în declanșarea revoluției anticeaușiste și antitotalitare și în schimbarea regimului politic din România.

Miodrag Milin reface în detaliu traseul evenimentelor din decembrie 1989, selectînd  în temeiul cercetării informațiile ce trimit la faptele reale, memorabile și care arată cum populația unui oraș s-a opus cu mîinile goale timp de o săptămînă unui regim opresiv, proclamînd cel dintîi oraș liber de comunism din România. Cartea include contribuțiile anterioare ale autorului pe aceasta temă, fiind totodată un omagiu adus celor ce și-au sacrificat ori riscat viața pentru ideea de libertate. Istoricul aduce în prim plan acele informații care probează fără putință de tăgadă că Timișoara revoluției din 1989 a avut ca obiectiv o Românie europeană. Spre deosebire de contribuțiile în care dominante sînt mărturiile revoluționarilor, aceasta e simțitor îmbogățită prin depozițiile reprezentanților politicii național-comuniste din timpul Procesului de la Timișoara. În felul acesta distingem cele două componente ireconciliabile care s-au confruntat în decembrie 1989 și după: cetățenii Timișoarei – revoluționarii, partea luminoasă, pozitivă a schimbării – și autoritățile fostului regim refuzînd realitatea, inventînd și multiplicînd informații false cu privire la cele întîmplate. Se conturează astfel o reconstituire nuanțată a revoluției, motivul frustrărilor îndelung clamate ale timișorenilor, precum și problemele administrativ-politice care au confruntat și mia confruntă orașul.

Cartea-document a istoricului Miodrag Milin pune accentul pe descrierea amănunțită a revoluției timișorenilor, pe oamenii implicați de-o parte și de alta a baricadei. Meritul ei excepțional rezidă în deschiderea unei perspective critic-interpretative în temeiul căreia adevărul poate fi lesne identificat. Descrierea faptelor rezultă din lectura documentelor autentice și care au devenit publice.  Miodrag Milin le-a adunat, selectat și rezumat și, așa cum a procedat în alte ocazii în care a avut ca temă de studiu istoria recentă, a lăsat pe seama cititorului judecata de valoare. În felul acesta, fiecare are ocazia să reflecteze pe cont propriu cum și de ce s-a petrecut o revoluție a maselor la Timișoara și care au fost/sînt urmările ei, respectiv de ce și cum s-a putut ca idealurile timișorenilor din decembrie 1989 să fi fost risipite.

(Fragment din Prefața cărții)

Victor Neumann

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.