0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

O biserică, o bibliotecă și minunea credinței la doi pași de Timișoara

O comunitate închegată poate face minuni. Mărturie stă un proiect care a prins contur în localitatea Giroc de lângă Timișoara. Preotul paroh din comună a amenajat o bibliotecă chiar în noua biserică ce se construiește, iar aceasta este deschisă tuturor celor care vor să citească nu doar volume religioase, ci orice fel de literatură.

L-am întâlnit pe tânărul preot paroh de la Biserica Ortodoxă Sfântul Dimitrie din Giroc într-o dimineață, chiar în biserica nouă ce se construiește lângă micul lăcaș de cult ridicat acum peste 250 de ani. Deși nefinalizată, noua biserică îi primește pe credincioși, iar preoții slujesc acolo. La subsol, impozantul lăcaș de cult găzduiește o altă comoară: o bibliotecă parohială cu regim deschis pentru oricine dorește să petreacă timp în compania cărților. Un vis devenit realitate pentru părintele Marius Șonea.

„În momentul în care au fost realizate săpăturile pentru construcția bisericii, spațiul acesta trebuia practic umplut cu pământ. Nu făcea parte din proiectul inițial, dar a fost nevoie de cei doi stâlpi ce urcă până pe fațadă. Decât să punem pământ înapoi, mai bine am câștigat un spațiu. Văzând forma lui rotundă, semicircular, de atunci gândul meu a fost să realizăm o bibliotecă. Am hotărât împreună cu membrii Asociației Filantropice Sfântul Dimitrie Giroc ca din banii asociației să facem această bibliotecă pentru comunitate și pentru activitățile cu copiii și tineretul”, spune părintele Marius Șonea.

Oricine dorește să ajute la îmbogățirea bibliotecii poate dona volume de orice fel. Inclusiv pentru copii, mulți din comunitate petrecându-și timpul liber în biserică, participând la o serie de activități organizate aici, mai spune părintele Marius Șonea.

Tot în biserică, părintele vrea să amenajeze un complex pentru copiii aflați în dificultate, ca să îi sprijine să nu renunțe la școală. Un spațiu care să funcționeze precum un after-school.

Biserica mică, neîncăpătoare acum pentru toți cei care au devenit parte din comunitatea Giroc, a fost ridicată în 1759 și este construită în stil baroc simplificat. Iconostasul este din lemn aurit și a fost refăcut în 1922 de pictorul Spang din Timișoara. Biserica a fost declarată în 1955 monument istoric. Ridicarea noului lăcaș de cult a început în 2016.

Audio aici:  http://www.radiotimisoara.ro/2022/05/11/povestea-bibliotecii-din-noua-biserica-ridicata-in-comuna-giroc/

Alte subiecte :

Legislația în construcții actualizată 2024, în dezbatere la CCIA Timiș | VIDEO

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat...

Designerul timișorean Ovidiu Hrin, singurul român aflat printre jurații unui important concurs de design din Seoul

Graficianul timișorean Ovidiu Hrin a fost invitat să jurizeze în cadrul unui important concurs din Asia. Concursul K-DESIGN AWARD urmează să premieze cele mai...

Citește și :