Numărul românilor vindecați de COVID-19 care au donat plasmă s-a triplat în ultima lună. Chiar și așa, există o problemă majoră

40
​Numărul donatorilor de plasmă vindecați de COVID-19 s-a triplat în ultima lună în România, față de perioada anterioară. În perioada 7 octombrie – 6 noiembrie s-au realizat 530 proceduri de recoltare de plasmă convalescentă prin plasmafereză, respectiv s-au recoltat 1.587 doze, reprezentând tratamentul pentru cel puțin 500 de pacienți cu forme severe de COVID-19, arată datele colectate din centrele de transfuzie unde funcționează echipamentele oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), firma care a donat singurele aparate de recoltare de plasmă disponibile în țara noastră.
Anterior, în perioada 26 aprilie – 7 octombrie, s-au realizat doar 843 de donări de plasmă prin procedura de plasmafereză, respectiv o medie lunară de doar 153 donări/lună.
„Felicitări pentru centrele de transfuzie din București, Arad, Brașov, Buzău, Pitești și Iași, care au cele mai mari creșteri ale numărului de donatori, raportat la perioada anterioară!”, spune Florin Hozoc, CEO-ul companiei Besmax Pharma Distribution.

Florin Hozoc anunță, de asemenea, că, urmare a solicitărilor venite din partea centrelor de transfuzie, „am instalat deja un echipament de plasmafereză la centrul de transfuzie sanguină din Craiova și, în perioada imediat următoare, vom instala noi echipamente la Zalău, Buzău (al doilea echipament) și Pitești (al doilea echipament)”.

De asemenea, alte trei echipamente similare vor fi achiziționate și donate altor trei centre de transfuzie, „de un sponsor foarte îndrăgit de public, urmând ca BPHD să sponsorizeze consumabilele necesare”, mai spune Florin Hozoc.

Chiar dacă numărul donatorilor a crescut, lipsa de personal din centrele de transfuzii rămâne o problemă și este nevoie urgentă de implicarea Ministerului Sănătății în rezolvarea ei, subliniază Florin Hozoc: „Din păcate, în condițiile creșterii numărului de donatori, se resimte din ce în ce mai tare lipsa de personal din centrele de transfuzie. Este urgentă implicarea Ministerului Sănătății, care trebuie să asigure măsurile necesare legale pentru suplimentarea personalului medical din centrele de transfuzie.”

„Nu în ultimul rând, este necesară modificarea de urgență a protocolului de administrare a plasmei convalescente, în condițiile în care, conform studiilor deja publicate, aceasta este cu atât mai eficientă, cu cât este administrată mai devreme, la pacienții cu forme severe de COVID-19”, adaugă CEO-ul Besmax Pharma Distribution.

sursa – hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.