Noua metodă prin care migranții încearcă să ajungă în Occident: cu taxiul!

217

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Vărșand și Curtici, județul Arad, au depistat șaptesprezeze cetățeni din Irak și Pakistan, care încercau să ajungă ilegal într-un stat din Spațiul Schengen deplasându-se spre linia de frontieră pe jos, cu taxiuri, autoturisme sau fiind ascunși în portbagaj.

În data de 21.07.2017, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Vărșand, județul Arad, au declanșat o acțiune specifică pentru combaterea migrației ilegale.

Astfel, în jurul orei 19.30, aceștia au oprit pentru control, pe DN-79A, între localitățile de frontieră Chișineu Criș și Socodor, județul Arad, două autoturisme taxi marca Dacia Logan, care se îndreptau spre granița cu Ungaria.

La volanul mașinilor se aflau doi cetățeni români, iar alături de ei se mai aflau, în calitate de pasageri nouă persoane de origine afroasiatică. Deoarece pasagerii nu dețineau documente de identitate, aceștia au fost duși la sediul Poliției de Frontieră pentru cercetări.

La verificări, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că cei în cauză sunt cetățeni din Irak, patru adulți cu vârste cuprinse între 19 și 37 de ani și cinci minori, având vârste cuprinse între 6 și 16 de ani.

În cadrul cercetărilor preliminare s-a stabilit că cele nouă persoane doreau să ajungă într-un stat din Spațiul Schengen, iar șoferii de taxi au declarat că ei s-au prezentat la comandă pentru a duce persoanele până în localitatea Pilu.

În data de 21.07.2017, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Vărșand au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale în zona de competență. Astfel, în jurul orei 08.00, au observat, la aproximativ 300 metri față de linia de frontieră, un grup de trei persoane care se deplasau pe jos, paralel cu calea ferată, înspre Ungaria.

Polițiștii de frontieră au intervenit cu operativitate, iar grupul format din trei bărbați, a fost oprit în apropierea graniței și condus la sediul sectorului pentru cercetări.

Din primele verificări efectuate polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni din Irak — Mustafa K., în vârstă de 19 ani, Dindar H., în vârstă de 22 de ani și Mohammed H., de 21 de ani. Toți sunt solicitanți de azil în țara noastră și au declarat ca intenționau să treacă fraudulos frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen.

Cei în cauză au mai relatat, în cadrul primelor cercetări, că au călătorit până în localitatea Macea cu un autoturism taxi, iar de aici și-au continuat călătoria pe jos până în momentul reținerii.

În ambele cazuri polițiștii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză și au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

În urma activităților întreprinse pentru securizarea frontierei de vest, în data de 22.07.2017, în jurul orei 03.00, în zona de competență a Sectorului P.F. Vărșand, județul Arad, polițiștii de frontieră au oprit în trafic, la 2 km de linia de frontieră, un autoturism marca Dacia Logan despre care aveau suspiciuni că ar transporta persoane care intenționează să treacă ilegal frontiera în Ungaria.

La volanul mașinii se afla cetățeanul român Iulian C., în vârstă de 24 ani, alături de care se mai aflau, în calitate de pasageri, dar și ascunși în portbagaj, cinci persoane, toți bărbați. Deoarece pasagerii nu dețineau documente de identitate, aceștia au fost duși la sediul Politiei de Frontiera pentru cercetări.

În cadrul primelor verificări, cei în cauză au declarat sunt solicitanți de azil și că intenționau să ajungă până în apropierea frontierei, iar apoi să treacă ilegal, pe jos, pe câmp, evitând controlul de frontieră, cu scopul de a ajunge în Germania. Șoferul nu a dorit să facă declarații în cadrul primelor cercetări.

În cauza polițiștii de frontieră arădeni au întocmit celor cinci bărbați lucrare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar șoferului român pentru trafic de migranți urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

LĂSAȚI UN MESAJ