Nouă încercare de transformare a ruinei din Torontalului în institut oncologic

65

Autoritățile timișene încearcă din nou să transforme spitalul ruină din Calea Toronatalului în institut oncologic. După o poveste care datează din 1996, nici acum Timișoara nu beneficiază de o astfel de unitate sanitară, deși toți miniștri care s-au perindat pe la șefia Sănătății au promis că o vor realiza.

Acum, pe SEAP a apăut o nouă licitație. DSP Timiș oferă peste 1,3 milioane de lei unei firme care să reactualizeze studiul de fezabilitate – care a expirat, expertiza tehnică și tema de proiectare.

Ultimii ani au fost un du-te vino continuu între ce să se facă cu acea ruină. Abia în anul 2012 Ministerul Sănătăţii a trimis un milion de lei pentru ca autorităţile, în speţă DSP, să realizeze studiul de fezabilitate pentru viitorul institut oncologic. Degeaba, lucrările nu au început din lipsă de finanţare, iar acum documentele nu mai sunt valabile, banii fiind cheltuiţi fără rost.

După 3 ani, Guvernul promite totuşi realizarea unui institut oncologic regional la Timişoara. Potrivit deciziei Guvernului: „Institutul Oncologic va fi amplasat pe o suprafaţă de 5,5 hectare de teren şi va avea 476 de paturi de spitalizare. Durata de realizare a obiectivului este de 36 de luni, iar valoarea construcţiei va fi de 511,628 milioane de lei. Cădirea va îndeplini mai multe criterii, printre care amplasarea într-o zonă ce poate permite dezvoltarea ulterioară, asigurarea accesului la unităţile clinice din oraş pentru consulturi interdisciplinare şi asigurarea spaţiilor medicale şi de tratament, conform normativelor europene”.

Tot Guvernul promitea asigurarea finanaţării obiectivului prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Cei care conduc ţara recunoşteau, în 2015, că un institut regional ar rezolva o mare problemă a României, cel puţin pentru partea de vest. Banii nu au mai venit de la centru şi ruinele au rămas tot acolo, în aceeaşi stare.

LĂSAȚI UN MESAJ