23 C
Timișoara
duminică 28 aprilie 2024

Nota de plată a afacerilor cu iz penal din pandemie se decontează, curând, și în Banat!

Peste opt milioane de măști cumpărate în pandemie de o firmă din subordinea Ministerului Energiei riscă să fie distruse pentru că expiră. Într-un an, spitalele din Timiș, care au primit zece milioane de măști, au reușit să consume mai puțin de două milioane de bucăți.

Peste 90 de milioane de măști cumpărate în pandemie de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), aflată în subordinea Ministerului Energiei, și rămase nefolosite au fost donate, în iunie 2022, spitalelor din toată țara, prin intermediul inspectoratelor pentru situații de urgență. Publicația timișoreană Vocea Timișului a semnalat că peste 2,5 milioane din cele 3.9 milioane de măști donate Spitalului Județean Timișoara sunt în pericol să fie distruse, cu costuri suplimentare, pentru că expiră în aprilie 2024.

Dimensiunea dezastrului

„Adevărul” a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș să comunice numărul total de măști cumpărate de SAPE și donate spitalelor din județul Timiș. ISU Timiș a comunicat că în Timiș au ajuns 10.396.000 măști.

La solicitarea „Adevărul”, DSP a transmis lista spitalelor care au primit măști și situația stocului la un an de la donație. Astfel, potrivit DSP Timiș, cele mai multe măști, 6,4 milioane, au primit Spitalul Județean Timișoara (3,9 milioane) și Spitalul Municipal Timișoara (2,5 milioane).

Spitalul de Copii Louis Țurcanu a primit 790.000 de măști, iar Institutul de Boli Cardiovasculare a primit 550.000 de bucăți. Din totalul de peste 10 milioane de măști primite de spitalele din Timiș, peste 8,2 milioane sunt încă pe stoc.

Donate pe principiul „ia de-aici”

Managerul Spitalului Județean Timișoara, Dorel Săndesc, a declarat că se caută soluții pentru salvarea măștilor astfel încât să nu fie nevoie să fie distruse, procedura fiind una specială pentru care trebuie plătit prețul de distrugere a dispozitivelor medicale.

„Avem un număr mai mare decât necesar. Au termen de expirare anul viitor. Calculând consumul mediu, e puțin probabil să le utilizăm pe toate. Am căutat și căutăm soluții să le distribuim la alte instituții care au probleme. Situația se pare că este generalizată”, a declarat Săndesc.

 

La rândul său, managerul Spitalului Municipal Timișoara, Daniel Malița, care a consumat mai puțin de 150.000 din cele 2,5 milioane de măști primite, susține că măștile nu au fost cerute și nu are idee cum pot fi salvate măștile nefolosite.

„Măștile astea sunt primite de la ISU. A fost o donație…Ia de-aici. N-am putut să o refuzăm. În tot acest interval nu am mai cumpărat măști, au fost utile. Putem estima un consum, restul dacă există doritori putem să le dăm mai departe. Dacă vor ajunge la termenul de expirare, va trebui probabil să le incinerăm, asta este evident”, a declarat Malița.

Spitalul unde masca a devenit obligatorie

Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara, unde au ajuns 550.000 de măști și au fost folosite, în intervalul iunie 2022 – iunie 2023, 60.000 de măști susține că sunt șanse ca în perioada următoare stocul să scadă pentru că, pe fondul creșterii numărului cazurilor de COVID, s-a dat dispoziție ca toată lumea care intră în spital să poarte mască.

„Am reintrodus obligativitatea purtării măștilor pentru că din nou avem foarte multe cazuri de COVID, ceea ce mă face să cred că consumul va fi mult mai mare decât în condițiile în care nu purtăm măști. Uzual nu se poartă măști”, a decarat Constantin Luca.

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, nu a putut oferi o soluție de salvare a măștilor de la distrugere, pasând problema la Direcția de Sănătate Publică.

Sursa: https://adevarul.ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :