Noi propuneri pentru mobilitate urbană: trotuare mai ”prietenoase” la Timișoara

203

Campania electorală se apropie, iar ideile pentru dezvoltarea orașului încep să apară. USR Timiș vine cu un proiect menit să facă viața ușoară pietonilor și celor care se deplasează cu biciclete, trotinete sau alte mijloace de locomoție.

Propunerea vizează trotuare și treceri de pietoni mai prietenoase și mai sigure. USR Timiș a identificat categoriile vulnerabile și soluții pentru a le înlesni plimbările timișorenilor prin oraș.

”Pietonii din Timișoara întâmpină, mai ales în zonele rezidențiale, probleme de mobilitate cauzate de mașinile parcate ilegal la intersecțiile dintre străzi. În plus, vârstnicii, copiii sau cei care împing cărucioare de bebeluși trebuie să coboare și să urce borduri deloc confortabile, să ocolească bălțile din intersecții sau să aștepte până vor primi prioritate pe trecerile de pietoni. Aceasta nesiguranță a deplasărilor pietonale descurajează astfel de deplasări, fiind firesc ca oamenii să aleagă deplasările motorizate, contribuind astfel la creșterea aglomerării traficului auto și la creșterea poluării în Timișoara.

Persoanele care aleg să se deplaseze pe două roți au, la rândul lor, mari dificultăți cauzate de infrastructura existentă. Experiența pe care o are un astfel de locuitor este de multe ori negativă, cauza fiind lipsa de calitate a pistelor pentru biciclete. Deși s-au făcut îmbunătățiri în anumite locuri, majoritatea pistelor nu sunt deloc prietenoase. În foarte multe locuri, bordurile pe care le au de trecut bicicliștii sunt foarte înalte și prezintă un real disconfort pentru aceștia. Atât timp cât avem o infrastructură care nu ține cont și de persoanele care aleg să nu folosească automobilul, nu avem cum să avem un trafic auto mai scăzut în oraș.

Persoanele cu dizabilități nu pot folosi infrastructura orașului neînsoțiți, chiar dacă ar avea posibilitatea să facă asta. Ei riscă să se accidenteze atunci când doresc să se deplaseze dintr-o parte în alta a orașului deoarece nu pot traversa trecerea de pietoni în condiții de siguranță. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere lipsesc marcajele tactile, iar pentru persoanele în scaun rulant trecerile străzilor nu sunt deloc line”, descriu situația cei de la USR Timiș.

Astfel, USR propune ca toate bordurile să fie aduse la nivelul carosabilului, acolo unde se intersectează sau există treceri de pietoni. De asemenea, în unele situații se impune înălțarea bordurilor sau a trotuarelor.

”În cazul ridicării trotuarelor și a supraînălțării trecerilor, avem și următoarele avantaje: calmarea traficului la intersectarea fluxurilor pietonale cu cele motorizate prin elemente fizice; eliminarea disconfortului creat de băltirea apei la intersecții; eliminarea mașinilor parcate pe trecerile de pietoni sau la intersecțiile dintre străzi”, mai explică USR Timiș.

Implementarea acestui proiect pe raza întregului oraș nu ar trebui să dureze mai mult de 12 luni, după calculele USR. Valoarea investiției s-ar limita la 200.000 de lei.

foto – Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ