Noi proiecte la Geoparcul Dinozaurilor Esara Haţegului

197

Pentru “Voluntarii” Geoparcului Dinozaurilor, Esara Haţegului, se anunţă o vară fierbinte. Geoparcul are statut UNESCO şi este administrat de Universitatea din Bucuresti.

Întâlnirea avută în această primăvară de către “Voluntariat 2018”, a avut loc la Colegiul Naţional I.C.Brătianu, partener educaţional al Geoparcului. Voluntarii şi Ambasadorii Geoparcului şi-au prezentat iniţiativele şi planurile ce vor avea loc în această vară, până la momentul bilanţului din toamnă.

Întâlnirile se vor ţine la Casa Vulcanilor din comuna Densuş, care va fi şi în acest an, gazda unui nou proiect derulat de Asociaţia “Drag de Haţeg” şi de Geoparcul UNESCO.

„Promovarea ariilor protejate din Esara Haţegului prin joc”, este un proiect foarte ambiţios ce porneşte de la conceptul de gamificaţion, unde voluntarii îşi propun utilizarea jocurilor în transmiterea către turişti şi către comunităţile locale a informaţiilor referitoare la importanţa ariilor protejate. Ca totul să fie cât mai atrăgător va fi folosită mascota Casei Vulcanilor, Andi Andezit, ca personaj principal al un board game creat cu sprijinul unor producători locali şi a unei cărţi de colorat. Cele două instrumente vor promova valorile naturale şi culturale ale Esarii Haţegului, dar şi ale ariilor naturale de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Esara Haţegului, Parcului Naţional Retezat şi Parcului Natural Grădistea Muncelului Cioclovina.

De asemenea va fi realizată şi o hartă a sunetelor din cele trei arii naturale, ce va putea fi accesibilă online. Evenimentul de la Casa Vulcanilor din acest an, se va desfăşura simultan cu cel din Parcul Copiilor din oraşul Haţeg, şi cu cel de la Casa Experimentelor din Bucureşti. De asemenea în cadrul aceluiaşi proiect vor mai avea loc şi concursuri organizate în şcolile din Esara Haţegului, dar şi cursuri de formare destinate voluntarilor şi producătorilor locali din cele trei arii protejate.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ