Nevoile imobiliare, în creştere

112

Un studiu realizat de imobiliare.ro în judeţul Timiş, dar şi alte 5 judeţe din ţară, relevă nevoia românilor de a deţine sau de a închiria o locuinţă. Anul 2015 a fost unul bun pentru piaţa imobiliară, iar tranzacţiile de vânzare – cumpărare a unei locuinţe au crescut, în detrimentul închirierilor de apartamente sau case. Cei mai mulţi dintre cei care caută să cumpere o locuinţă spun că preţul este criteriul de bază.

„În raport cu anii trecuți, crește ponderea celor care au o nevoie imobiliară imediată și a căror așteptare este să își soluționeze această nevoie în mai puțin de o lună. Aproape 41% dintre cei interesați să cumpere au deja o locuință. Prețul rămâne cel mai important criteriu de alegere a proprietății, în timp ce vechimea imobilului contează pentru 21.4% dintre respondenți. Mediul online își consolidează rolul ca sursă principală de informare, chiar dacă rețelele sociale nu capitalizează deocamdată la acest capitol”, declară Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

Peste jumătate din respondenţii sondajului spun că îşi doresc să cumpere o locuinţă, iar 23% vor să vândă. Doar 10% dintre cei intervievazaţi caută chirie şi puţin peste 11% vor să închirieze locuinţa deţinută.

Dintre potențialii cumpărători, 38% s-ar afla la achiziția primei lor locuințe, în timp ce 40% au deja o casă, dar își doresc una nouă.

Cât despre modalitatea de plată, o pondere de aproape 40% intenționează să facă plata cash pentru imobilul vizat, în timp ce aproximativ 60% declară că vor contracta un credit bancar.

Cercetarea a fost derulată de către Imobiliare.ro perioada 12 noiembrie – 10 decembrie 2015. Studiul a avut în vedere un eșantion reprezentativ al populației utilizatorilor de internet din România, cu vârste de peste 18 ani, din județele București-Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov, Iași și Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ