0.7 C
Timișoara
joi 7 decembrie 2023

„MUTAT DE LA NOI” la Muzeul Apei

Publicul timișorean este invitat să participe la o experiență de teatru imersiv marca Bis Teatru.
Spectacolul-instalație MUTAT DE LA NOI, scris și regizat de Bogdan Sărătean, poate fi văzut de cinci ori, în perioada 13-18 octombrie, în cadrul proiectului „Memoria apei, memoria noastră”.

Intrarea este liberă, pe baza înscrierii în formularul pus la dispoziție de organizatori:
https://bit.ly/46euV1q
În anul 2020, pe axa Sibiu-Timișoara (capitale europene ale culturii/ trecut-viitor), în cadrul proiectului Cămine în Mișcare, a început colaborarea dintre Asociația Prin Banat din Timișoara și Asociația Bis (Bis Teatru) din Sibiu. Din pricina restricțiilor pandemice de la momentul respectiv MUTAT DE LA NOI a fost conceput inițial ca produs cinematografic, iar ulterior s-a dezvoltat într-un performance care își modifică structura în funcție de spațiul în care este montat.
…..
În cadrul proiectului „Memoria apei, memoria noastră”, spectacolul-instalație MUTAT DE LA NOI va fi montat și susținut cinci ori la Muzeul Apei (Calea Urseni, 26), în perioada 13–18 octombrie 2023 (mai precis în zilele: 13, 14, 15, 17, 18 octombrie).
Publicul va fi transportat din zona centrală a orașului (BASTION – stația Punctele Cardinale) cu un autobuz dedicat. (cu pornire de la ora 18:30 în toate cele cinci zile).
…..
Spectacolul tratează problema migrației, a transmutării, iar personajul central (un migrant pe nume Mbaye care pleacă spre Europa pentru o viață mai bună) își găsește sfârșitul în apele mediteranei, alături de sute de alți oameni (printre care femei și copii) victime ale unui naufragiu.
Scenariul MUTAT DE LA NOI, care a stat la baza filmului și ulterior a performance-ului este monologul interior al lui Mbaye, care în haosul naufragiului, retrăiește momente esențiale din viața lui, o viață bântuită de ideea că apa este viață, că Europa este un colț de lume în care toți oamenii au acces la apă.
Spectatorul va fi părtaș la destinul lui Mbaye, implicit al tuturor celor care sunt strămutați din pricina războaielor și a foametei, iar instalația va valorifica specificul locului (Vechea uzină de Apă Urseni), un bun de patrimoniu național, care a alimentat cu apă Timișoara și regiunea adiacentă vreme de aproape un secol. În felul acesta traseul devine un pretext prin care publicul descoperă, odată cu spectacolul, un bun patrimonial local valoros care de curând a fost restaurat intrând în circuitul public.
Toate reprezentațiile vor fi urmate de discuții la care vor participa actorii din distribuție și echipa BIS Teatru din Sibiu.
…………………
MUTAT DE LA NOI
o coproducție Cămine în Mișcare (Timișoara) – BIS Teatru (Sibiu)
Cu: Claudiu Fălămaș, Shama Leah Bogdan Tălmaciu/ Alexandru Romescu/ Ștefan Chelimîndră/ Cristian Petruș/ Silvan Motoarca/ Andrada Grosu/ Andreea Todinca
Scenariul și regia: Bogdan Sărătean
Scenografie/ instalație: Alexandra Budianu
Video: Alexandru Radu
Muzică: Charlie Fălămaș
Tehnic: Alexandru Ciubăr & Cosmin Lupu
…..
Cast video:
Claudiu Fălămaș
Shama Leah
Dana Taloș
Nyombi Abdul/ Betty Nalule/ Namukwaya Ester
Lenerson Polonini/ Yimon Soe
Voce (înregistrată):
Aneea Axentea, Bogdan Sărătean
Operatori cameră:
Gabriel George
Nakakeeto Shadia
Mawanzo Ali
Mulțumiri:
Alexandra Palconi-Sitov
Alexandru Drăgan
Andrea Bernath
Claudiu Doncuțiu
Sabina Colceriu
…..
Recomandare de vârstă: 16 +
…..
Intrarea este liberă, pe baza rezervării. Link, aici: https://bit.ly/46euV1q
…..

Proiectul Memoria apei, memoria noastră face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Over Border Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Parteneri strategici: Muzeul Apei, STPT, Prin Banat (Cămine în Mișcare)


Organizatorii mai adaugă:
„Vineri, 13: ziua în care începem șirul de reprezentații.
MUTAT DE LA NOI, un spectacol scris și regizat de Bogdan Sărătean, se joacă la TIMIȘOARA în cadrul proiectului MEMORIA APEI, MEMORIA NOASTRĂ.
CINCI reprezentații: 13, 14, 15, 17, 18 octombrie 2023.
Punct de întâlnire: BASTION, Stația de autobuz „Punctele cardinale”.
Ora îmbarcării: 18:30.
Te vom aștepta cu un mijloc de transport pregătit pentru tine.
Te vom recunoaște.
Vei fi parte din cei mutați, dezrădăcinați.
Vei fi parte din poveste.
Te vom transporta pe valurile atemporale ale orașului, până la MUZEUL APEI.
Aici te vom plimba prin cotloanele poveștii noastre, fizic și emoțional.
Accesul e LIBER dar e condiționat de înscrierea în formular: https://bit.ly/46euV1q
LOCURILE SUNT LIMITATE iar numărul acestora este fix.
Da, pentru călătoria de sâmbătă, 14 octombrie, locurile sunt deja ocupate.
Dacă ești claustrofob această călătorie NU e pentru tine.
Dacă ești în căutare de entertainment, relaxare & hohote de râs, această călătorie NU e pentru tine.
Dacă crezi că arta teatrului poate avea îndrăzneala ca din când în când să chestioneze resorturile lumii în care trăim și temele importante ale momentului, atunci călătoria aceasta este pentru tine.
Dacă te-ai înscris și din varii motive NU mai poți veni, anunță-ne. Astfel, un altul se va bucura de călătorie, în locul tău. Rogu-te, NU ține locul ocupat decât dacă ești 100 % sigur că vei fi acolo, la ora 18:30, în oricare dintre zilele: 13, 14, 15, 17, 18 octombrie 2023.
Pornim de la BASTION, stația de autobuz „Punctele cardinale”.
Vineri 13 fi-va ziua în care începem seria de călătorii.
Link înscrieri, aici: https://bit.ly/46euV1q
Detalii în event:
https://www.facebook.com/events/316146187628696 ”

Alte subiecte :

Concert de muzică rock și spectacol cu 250 de drone, joi în Iulius Town

Un an plin de evenimente dedicate culturii, în toate formele sale, care au reunit generații și care ne-au demonstrat că arta...

Liberalii se bat cu pesediștii care să le dea mai mulți bani profesorilor! Aceștia ar putea avea salariile majorate cu 20 la sută de...

Liberalii, susținuți de ministrul Finanțelor Marcel Boloș intenționează să propună în bugetul de stat o majorare de 20% a salariilor profesorilor din 2024, susțin...

Citește și :