Multiculturalitatea trebuie gustată. Hai în cămara bănățană! video

364

Zona județului Timiș este considerată de unii mai neavizați ca fiind mai puțin atractivă din punct de vedere turistic, pentru oaspeții ce vin de departe sau chiar pentru cei localnici. Nimic mai fals decât această idee preconcepută.

Delia Barbu de la Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș încearcă și în cea mai mare parte reușește cu succes să combată aceste stereotipuri goale de conținut. În ultimii ani asistăm la o revigorare evidentă a conceptului de turism în toate anotimpurile pe meleagurile noastre. Chiar dacă nu avem extreme geografice ca munți imenși sau lacuri de mii de kilometri pătrați ca alții, tot avem câte ceva din toate formele de destindere. De la turismul cultural, istoric, de tratament sau de loisir avem cam tot. Poate doar o mare (chiar și mai mică) ne lipsește în proximitate.
Din acest conglomerat de feluri distincte de a petrece vacanțele nu ar putea lipsi nici turismul culinar. A fost mult timp neglijat. Turistul grec nu poți să-l încânți cu caracatițe, că are și acasă. Nu poți păcăli un belgian cu ciocolată românească. Are așa ceva acasă la el și mult mai bună. Toți acești străini trebuie atrași cu produsele noastre tradiționale ce nu sunt lipsite de valențe de lux. Chiar dacă acesta este mai frust și mai ancestral. Un turist cu stomacul plin va fi un turist mulțumit ce va reveni.
carnati11Turism Timiș vă invită să descoperiți Banatul așa cum nu ați mai făcut-o până acum: în plină iarnă, trecând prin bucătăriile etniilor și redescoperindu-le tradițiile.
Proiectul „Tradiții de iarnă în Timiș și Banat”, realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, își propune revigorarea turismului de iarnă în această zonă a țării prin repunerea în lumină a tradițiilor legate de Ignat, interpretate de fiecare etnie în parte, și promovarea evenimentelor care au loc pe parcursul iernii în întreaga zonă, evenimente cu potențial de a atrage turiștii, timișoreni sau străini. Mai mult, împreună cu Infocentrul turistic și Primăria Margina s-a reușit dezvoltarea proiectul „Mic dejun la Margina” cu o componentă de iarnă.
Practic, sE oferă turiștilor interesați posibilitatea ca timp de două luni, decembrie și ianuarie, în perioadele cu zăpadă, să facă plimbări cu sania și să încerce o masă, după tradițiile locului (Cu sania la Margina).
Vor fi o serie de eveniment organizate în 9 și 10 decembrie. Se încercă crearea contextul și introducerea participanțiilor în atmosfera sărbătorilor de iarnă printr-un spectacol de colinde și o degustare de produse tradiționale. Se dorește o asociere a atmosferei sărbătorilor cu gustul mâncării specifice Banatului, specifice multiculturalității din această zonă de graniță a României.
Pentru aceast prim pas se adună laolată la eveniment producătorii locali și produse în curs de atestare, mostre de gust pe care turiștii le vor putea regăsi atunci când vizitează Timișul pe timpul iernii: apfelstrudel în Șandra, „kreutzly” în Jimbolia, plăcinte în Margina, cozonac și cârnați la Buziaș.
carnati-2Acest eveniment este doar un început al unei campanii mai largi a următorilor ani, în care Turism Timiș dorește să promoveze multiculturalitatea prin intermediul gastronomiei și nu numai, luând în calcul posibilitatea de extindere a promovării la nivelul județelor din vestul țării.
Astfel, pornește la drum invitația de a intra în Cămara bănățană. Multiculturalitatea trebuie gustată!
Mai multe detalii despre evenimentele de iarnă pentru cei ce vizitează Timișul pentru a descoperi multiculturalitatea în diferitele sale forme se pot găsi pe: www.turismtimiș.ro unde lista este completată permanent.
-Jimbolia – Sărbătoarea de Ignat, ediția a XVII-a, 20 decembrie 2017
-Giarmata – Festival de datini și obiceiuri de iarnă, ediția a VII-a, 17 decembrie 2017
-Lugoj – Târg de Crăciun, 1 decembrie 2017-8 ianuarie 2018, Piața Drăgan
-Margina – Cu sania la Margina, decembrie-ianuarie 2017, cu programare la Infocentrul turistic Margina.
-Spectacol colinde și degustare de produse tradiționale la Iulius Mall Timișoara, Scenă Food Court în10 decembrie 2017
Orele 17,00-21,00
17,00 – Deschidere eveniment (organizatori, Uica Mihai)
17,20 – 17,35 – Dubașii și Colinde: Ansamblul Florile Banatului al Centrului de Cultură și Artă a județului Timiș, coordonator Mena Rif (15 min)
17,35 – 17,55 – Colinde: Corul de la Jimbolia (20 min)
17,55 – 19,10 – Călușarii, Ansamblul Noi dacii, colinde, Ion Beșchiu din Sintești, fluier: Comuna Margina (1 oră 15 min)
19,10 – 19,20 – Dansuri șvăbești, Copiii de la Ansamblul „Liliacul”: Șandra (10 min)
19,20 – 19,40 – Obiceiuri și colinde din Banat: Comloșu Mare (10 min)
Partea gastronomică- degustare
În jurul scenei se vor afla mese la care producători locali din județ vor oferi spre degustare produse specifice sărbătorilor de iarnă: cârnați și cozonac (Buziaș), plăcinte (Margina), apfelstrudel (Șandra

LĂSAȚI UN MESAJ