Motocrosul lugojean are o nouă vedetă în devenire. Foto

570

Municipiul de pe Timiș este un nesecat izvor de talente și de campioni la sporturile cu motor. Cine nu a auzit până acum de Liviuț, să noteze acest nume. Pasionații de motociclete ar face bine să dea o fugă până la Lugoj și să ceară un autograf de la Liviu Jigmond junior. Peste ani, vor fi la mare căutare și valoroase.

Ca în proverbe, și în acest caz se confirmă vorba că mărul nu cade departe de pom. Multiplul campion de motociclism Liviu Jigmond are un demn urmaș. Liviuț cel tânăr deja stăpânește ca un campion motocicleta. În primul an în care a debutat oficial în campionatul de motocros, a și făcut deja senzație. Nu a fost deloc ușor, dar cu multă ambiție, muncă și cu sfaturile competente ale tatălui său, ce îi este și antrenor, a reușit deja prima performanță.

A reușit să se plaseze pe a doua treaptă a podiumului ca Vicecampion Național la juniori 2. Nu este deloc rău pentru cineva de doar opt ani. Motorul său de categoria de 50 de cmc aproape nu mai are secrete pentru el. Prima încercare reușită pe 2 roți cu o motocicleta Yamaha PW 50, de împrumut, a avut-o la doar doi ani și jumătate. Prima motocicletă personală, cadou de ziua lui (3 ani) de la matușa din Germania ce se poate spune că a fost primul sponsor al sportivului. La patru ani și jumătate a avut ani o motocicletă second hand copie KTM 50. Peste un an a primit tot din Germania o motocicleta KTM 65 cmc cu cutie de viteze, fabricație 2008 . La 7 ani, mai precis în anul acesta 2017, a primit o motocicleta KTM 50 SX, model 2016 și a fost înscris în Campionatul Național de motocros, la categoria de 50 cmc juniori 2, adică la categoria copiilor avansați cu experiență de competiție. A împlinit opt ani abia acum, în toamnă, spre finalul campionatului.

Acum începe partea cu adevărat interesantă și importantă! La o lună după achiziția motocilcletei KTM 50 SX, mai precis în 13 mai 2017, la prima etapă de campionat desfășurată la Lugoj, în condiții foarte grele de noroi și pe un circuit nou, necunoscut de niciunul dintre copii, Liviu câștigă detașat dovedind o maturitate competițională extraordinară în prima cursă oficilă a vieții. A urmat apoi etapa de la Valea lui Mihai unde nu a reușit decât locul 4, în condițiile în care a luat startul răcit și cu temperatură. La Zărnești a obținut locul 2 fiind devansat doar de actualul campion de la categorie. După această cursă s-a întamplat ceva cu el, în sensul că a început să fie mai relaxat la starturi, astfel că la următoarea cursă de la Moreni face un lucru nemaipomenit: după ce în prima manșă cade în primul viraj fiind acroșat de ceilalți, se ridică ultimul de jos și recuperează poziție după poziție într-un ritm fantastic, câștigând astfel manșa. În cea de-a doua manșă pleacă primul și se depărtează de ceilalți câștigând cu mare avans manșa.

Începând cu Moreni, Liviu a început să-i domine într-un mod categoric pe ceilalți copii și la Odorheiu Secuiesc, dar mai ales la ultima etapă de la Lazarea – Gheorghieni, unde aproape a dat o tura la locul 2, dovedind o viteza mult superioară celorlalți sportivi. Titlul de campion l-a pierdut la Odorhei în urma unei defecțiuni tehnice la motocicletă, în condițiile în care caștigase prima manșă și se afla pe primul loc când s-a oprit motocicleta (el aflându-se pe primul loc și în clasamentul general ).

Principalul atu al lui Liviu este ca respectă exact toate tainele și sfaturile date de antrenor. Acestea sunt diferențiate pentru fiecare cursă. Are un mers cu motocicleta „rotund’’, constant, în viteză, rar greșește traseele, dar și mai rar cade. Stilul acesta de pilotaj îl va face sa fie rapid, constant, eficient și cu mai puține șanse de accidentare. Liviu Jigmond senior nu vrea să-l laude excesiv dar crede că este unul din cei mai buni elevi pe care-i pregătește.

LĂSAȚI UN MESAJ