0.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Monumentul Rezistenţei Anticomuniste, un sifon de bani publici. Asociaţia M10 aduce acuzaţii grave Primăriei Timişoara şi dezgroapă scandalul monumentului de la Pădurea Verde

Timişoara, ca multe oraşe din ţară, are multe monumente care amintesc de luptătorii neamului. Unul dintre cele mai cunoscute, nu pentru opera de artă care îl reprezintă ci pentru eroii amintiţi, este cel de la Pădurea Verde. Monumentul Rezistenţei Anticomuniste, deşi rolul său este de a aduce cinste celor care au luptat în Revoluţia din Timişoara din 1989, a fost centrul unui scandal când a fost reabilitat, iar apele nu par să se liniştească.

În urmă cu doi ani, când a fost inaugurat monumentul, după reabilitare, presa locală şi multe voci din politică, societate civilă sau organizaţii non-guvernamentale au critic costul astronomic cu care a fost refăcut monumentul de lângă Grădina Zoologică. Aproape 200.000 de euro au fost plătiţi pentru amenajarea dâmbului de pământ şi aleii de la bază, pentru cumpărarea mai multor plăci de granit şi modernizarea gardului. Însă, imediat după inaugurare, iarba a început să se usuce, gardul era îndoit, iar plăcile numai de granit nu păreau.

Asociaţia M10 a analizat, anul acesta, modul în care au fost cheltuiţi, din bugetul Timişoarei, 200.000 de euro. Rezultatele le-a făcut publice, iar acuzaţiile la adresa Primăriei Timişoara nu sunt deloc de ignorat.

„Asociația M10 Filiala Timiș a desfășurat în decursul anului 2016 un studiu referitor la modul în care au fost cheltuiți banii publici la reabilitarea Monumentului Rezistenței Anticomuniste de la Timișoara. Analiza a fost realizată în etape de către dl Alin Ciobanu, care este membru al asociației. Dorim pe această cale să punem la dispoziția opiniei publice timișorene rezultatele și concluziile acestui demers. Menționăm faptul că la baza analizei au stat documente obținute de la Primăria Municipiului Timișoara, urmare a unor cereri conform Legii 544 privind accesul la informațiile de interes public”, transmite asociaţia.

Potrivit membrilor asociaţiei, „în colaborare cu AFDPR (Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România) – filiala Timiș, reprezentanți ai Primăriei municipiului Timișoara au folosit memoria luptătorilor anticomuniști pentru a putea sifona bugetul public local ascunzându-se în spatele măștii recondiționării monumentului de la Pădurea Verde”.

Iar asociaţia a publicat toate neregulile găsite. Prima acuzaţie adusă Primăriei Timişoara este lipsa organizării unei licitaţii pentru atribuirea lucrării. Deşi Legea achiziţiilor publice stipulează că orice lucrare poate fi atribuită direct dacă nu depăşeşete suma de 100.000 de euro, autorităţile timişorene au găsit o cale pentru a da contractul direct.

„Considerăm că elementul cheie îl reprezintă introducerea unui intermediar nejustificat (AFDPR – filiala Timiș) între beneficiarul de facto și finanțatorul lucrării – PMT – și executanții lucrării (SAIF-TIM, Green Paradise, ELBA etc.). AFDPR – nu sunt specializați în licitații, lucrări de construcții, lucrări cu monumente ș.a.m.d. Nimic nu oprea PMT din a cere părerea AFDPR în realizarea caietului de sarcini pentru o eventuală licitație. Prin introducerea unui intermediar, PMT a evitat un concurs de soluții și o licitație pentru atribuirea lucrărilor. S-a încercat mascarea unor lucruri prin pretinse negocieri și justificări de tipul „este vorba de un proiect al vechii administrații, noi n-am făcut decât să finalizăm un proiect de-al lor”, susţin reprezentanţii Asociaţiei M10.

Lucrări plătite de 10 ori mai scump

Potrivit documentelor publicate de Asociaţia M10, împrejmuirea movilei de pământ din centrul Monumentului Rezistenţei Anticomuniste din Timişoara a costat 250.000 de lei, aproximativ 56.000 de euro. Aceasta a constat în montarea unor stâlpişori de fier vopsiţi în verde. Aceştia nu au rezistat foarte mult, fiind deja îndoiţi. Membrii asociaţiei au ţinut să facă o comparaţie. Au căutat pe site-uri imobiliare case care pot fi cumpărate, în Timişoara, cu aceşti bani. Şi au găsit!

Astfel, asociaţia a cerut devizul lucrărilor, contractul şi toate documentele care au stat la baza lucrărilor de la Pădurea Verde. Potrivit acesteia, lucrările au fost „umflate”.

„Diferențele de preț sunt ascunse și/sau distribuite în diverse puncte de deviz. Exemple:

  • Lungimea gardului e 217,5m în deviz și 203,6m în realitate;
  • Se oferă săpătură manuală, deși normal ar fi (și așa s-a și executat) cu săpătură mecanică*
  • Se oferă transportul cu roaba a pământului deși s-a făcut cu utilaje*
  • Se calculează greșit / se ascunde cantitatea de oțel necesar pentru elevație
  • Prețul de montare a barelor din elevație este exagerat
  • Se oferă prețuri excesive pentru închirierea și/sau folosirea utilajelor”, transmite asociaţia.

Investigatorii de ocazie nu se opresc aici. Au cerut aceleiaşi firme care a executat lucrarea pentru Primăria Timişoara o ofertă pentru o lucrare similară. Nu este surprinzător că suma cerută este la jumătate.

„Cererea urmează linia din proiectul executat

  • 203 m gard + poartă de 3,0 metri
  • Gardul ar fi vopsit albastru în loc de verde
  • În plus, am cerut o elevație din beton armat de 40 de cm

Prețul primit (fără negociere) a fost de 107.000 lei față de 250.000 lei”, se arată în documentele publicate de asociaţie.

Autorităţile au dorit ca monumental să poată fi admirat şi pe timp de noapte. Aşa că au inclus în proiect instalarea unui sistem de iluminat architectural. Acesta a costat 22.000 de euro şi a funcţionat mult prea puţin pentru suma plătită. Crucea şi plăcile de la baza movilei de pământ au fost luminate numai până la începutul acestui an. Apoi, luminile s-au stins şi nici acum nu sunt aprinse.

Şefii Asociaţiei Foştilor Deţinuti Politici au considerat, în 2013, când au întocmit proiectul, că e necesară şi o instalaţie de irigare. Semănarea gazonului, achiziţionarea şi montarea instalaţiei au costat peste 13.000 de euro.

Totul pentru că „în incinta monumentului există o sursă de apă proprie prin forarea unui puț de adâncime dotat cu pompe care alimentează un sistem de irigat trunchiul de pământ al monumentului, beneficiind de un program prestabilit pe ore de funcționare, putând fi acționat și de la distanță”, spunea AFDPR.

Banii au fost aruncaţi pe apa sâmbetei pentru că gazonul de pe suprafaţa unde este amplsat monumental este uscat. Niciodată pe parcursul ultimelor veri sistemul de irigat nu a funcţionat şi nu a fost văzut de nimeni. Iar pe movilă sunt numeroase pete de pământ, semn că iarba nici măcar nu creşte.

Cireaşa de pe tort este granitul. Despre plăcile de granit de zeci de mii de euro s-a tot vorbit. Potrivit asociaţiei care a verificat lucrările, în loc de două plăci de granit există una singură şi aceasta ar fi din beton.

Ce cred timişorenii?

Oamenii din zona Pădurea Verde au asistat, în 2014, alături de oficialităţile timişene, la inaugurarea Monumentului Rezistenţei Anticomuniste. Deşi aspectul proaspăt de atunci a fost pe placul lor, timişorenii nu s-au arătat prea fericiţi de suma cheltuită pentru un monument pe care îl admiră iubitorii de grătare şi „iarbă verde”. Iar la cum arată acum monumentul, indignarea oamenilor este cu atât mai mare.

„E bine că au amenajat aici ceva că era urât. Dar 200.000 de euro? E prea mult. Păi nici strada asta care duce la Grădina Zoologică nu este asfaltată ca lumea. Noi aici în cartier avem multe necazuri, nu vedeţi cum arată blocurile? Puteau să investească în altceva atât de mulţi bani”, spune un timişorean.

„Decât să fi dat atâţia bani pentru câteva plăci şi un gărduleţ, puteau să dea cu soluţii antiinsecte. Vara asta ne-au terminat ţânţarii. Şi să nu mai vorbim de mizeria din cartier. Ar fi putut băga banii în spitale, în şcoli, în creşe că nu avem destule”, spune o altă persoană.

Până și autoritățile locale recunoşteau, în urmă cu doi ani, că 2000.000 de euro este cam mult pentru modernizarea unui monument aflat la marginea orașului. Mai ales că atragerea turiştilor în zonă nu putea fi un motiv invocat, numărul străinilor care ajung la Pădurea Verde fiind destul de mic.

„Opţiunea mea a fost să-l susţin, chiar dacă el costă foarte mult. Cele mai scumpe au fost acele plăci din granit”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Anul acesta, înarmaţi cu analiza făcută, membri Asociaţiei M10 au cerut un punct de vedere autorităţilor. Aceştia transmit că Primăria Timişoara nu a răspuns în nicun fel solicitării lor.

Alte subiecte :

Citește și :