Modificări la Codul Muncii: Perioada de probă pentru muncitorii necalificați, negociată la 14 zile calendaristice

109

Muncitorii necalificați vor fi angajați cu o perioadă de probă, care nu va putea depăși 14 zile calendaristice, conform informațiilor Profit.ro privind ultimele înțelegeri din negocieri între patronate și sindicate pentru modificarea Codului Muncii.

Negocierile pornesc de la o inițiativă cetățenească de modificare a Codului Fiscal, aprobată de Senat în urmă cu un an, care face referire în mod particular la perioada de probă necesară la angajarea unui muncitor necalificat.

Forma adoptată de Senat, care nu este încă aplicată fiind nevoie și de avizul deputaților, a păstrat dispozițiile actuale pentru verificarea aptitudinilor unui salariat, cu o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere stabilită la momentul încheierii unui contract de muncă, dar a introdus o perioada de probă distinctă pentru muncitorii necalificați, de 10 zile lucrătoare.

Acum, sindicatele și patronatele, care negociază forma finală a proiectului pentru a fi adoptată în Camera Deputaților și aplicată, au stabilit, conform informațiilor Profit.ro, ca această perioadă de probă să fie fixată la 14 zile calendaristice.

Regulile perioadei de probă au fost în același timp detaliate în proiect, cu menționarea explicită că, la finalul acestei perioade, angajatorul poate dispune concedierea angajatului pentru lipsa de corespundere profesională, angajatul poate denunța contractul de muncă în mod unilateral prin notificare scrisă sau părțile pot conveni de comun acord încetarea contractului de muncă.

 

Sursa: profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ