Miracol ceresc în vestul țării! Bisericile scufundate de comuniști au ieșit la suprafață

1008

Două biserici vechi din judeţul Hunedoara, scufundate în lacul format de un baraj construit de comunişti, în anii ’60, pot fi acum vizitate. Din cauza secetei prelungite, apele s-au retras, iar oamenii pot vedea de aproape cele două lăcaşuri de cult.
Pe vremuri, aşezămintele erau mândria localnicilor. Acum, din păcate, drumul de acces este o adevărată aventură, din cauza gunoaielor.
Ca să ajungi să vizitezi bisericile trebuie să îţi faci drum pe malul Râului Cerna, printr-un hăţiş de vegetaţie crescut de-a valma de zeci de ani, dar şi prin gunoaiele aduse de ape din satele de munte. Şi când, în sfârşit, ajungi cu greu la ruinele bisericii ortodoxe din cătunul „Baia Craiului, peisajul este la fel de dezonalt.
La câteva sute de metri mai la vale, apele retrase ale Lacului Cinciş fac mai accesibil drumul către un alt lăcaş de cult- o biserică romano-catolică construită în urmă cu două secole.

O adevărată bijuterie arhitecturală, jerfită şi ea de comunişti în anii 60 pentru ridicarea barajului Cinciş. Deşi acoperişul s-a prăbuşit, vizitatorii descoperă, cu uimire, zidurile unei construcţii care făcea cinste odinioară acestor locuri.

Localnicii îşi amintesc cu nostalgie de lăcaşurile de cult, la care veneau toţi oamenii din zonă.

Localnicii, dar şi istoricii cred potenţialul turistic al acestei zone ar putea fi pus în valoare dacă autorităţile s-ar implica, ar ecologiza zona şi ar face drumul mai accesibil.

De zeci de ani de când a fost părăsite, nimeni nu a mai avut grijă de cele două biserici. Iar pe fostele bolţi creşte acum vegetaţia.

Sursa: observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ